Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přestaňte lidi strašit, že jim roboti kradou práci. Není to pravda, říká topmanažer Amazonu

Amazon zkouší ve skladech humanoidní roboty, zaměstnanci se bojí o práci
Amazon
 ČTK

To, že roboti a další technologie připravují lidi práci, je mýtus. Pokročilá robotika, umělá inteligence (AI) a další technologie, spíše než aby nahrazovaly pracovní místa, zvyšují význam úlohy lidí. V rozhovoru poskytnutém televizi CNBC to řekl ředitel globální robotiky, mechatroniky a udržitelného balení společnosti Amazon Stefano La Rovere.

Reklama

„Je mýtem, že technologie a roboti ruší pracovní místa,“ řekl La Rovere. Dodal, že nové technologie vedou k vytváření zcela nových kategorií pracovních míst.

Amazon uvádí, že zavedení nových technologií podpořilo více než 50 tisíc pracovních míst v jejích distribučních centrech v Evropě, ve smyslu, že se zvýšila efektivita či zlepšily pracovní podmínky. Amazon v evropských distribučních centrech za posledních pět let nainstaloval více než 1000 nových technologií. Celková investice činila přes 700 milionů eur (17,8 miliardy korun).

„Roboti a technologie pomáhají našim zaměstnancům, tím, že zkracují docházkovou vzdálenost mezi jednotlivými úkoly, zbavují je opakujících se pohybů nebo (jim) pomáhají zvedat těžká břemena,“ uvedl La Rovere. „Naši zaměstnanci se zase mohou naučit novým dovednostem, mohou si osvojit nové kompetence, mohou získat nové schopnosti, které jim umožní postupovat směrem k jejich kariérním cílům,“ dodal.

V posledních letech bylo díky využití technologií vytvořeno více než 700 nových kategorií pracovních míst, řekl La Rovere. Jako příklad uvedl svůj vlastní tým, divizi robotiky a AI firmy Amazon, která se zaměřuje na zavádění automatizace do rozsáhlé sítě distribučních center Amazonu zodpovědných za balení objednávek a jejich přípravu na doručení k zákazníkům.

Apple má po zrušeném projektu s autem další plán. Tentokrát jde o roboty

Apple má po zrušeném projektu s autem další plán. Tentokrát jde o roboty

Americká technologická společnost Apple zkoumá možnost začít vyrábět roboty do domácnosti. Jeho inženýři podle zdrojů agentury Bloomberg pracují na mobilním stroji, který by uživatele následoval po domě, nebo také na stolním zařízení s pohyblivým displejem.

Přečíst článek

Elon Musk chudne. A to pořádně

Elon Musk chudne, a to pořádně. Zuckerberg jede na opačné trajektorii

Propad ceny akcií Tesly má spoustu poražených investorů. Tím nejsmutnějším však je Elon Musk, CEO firmy, jehož majetek se zejména kvůli propadům akcií zmenšil o téměř 50 miliard dolarů. Musk je tak podle Bloomberg Billionaires Indexu nejrychleji chudnoucím boháčem letošního roku. Naopak Mark Zuckerberg nejrychleji bohatne.

Přečíst článek

Robotický pes se dokáže pohybovat v hodně těžkém terénu.

Co je nového v robotice? Robot běhá jako pes, staví vesmírnou konstrukci a roste jako liána

Hlavní témata lednového čísla odborného měsíčníku Science Robotics připomínají obsah sci-fi knížky. Roboty se v nich vyskytují v poněkud neobvyklých rolích. Ale nastiňují, co všechno se v tomto oboru dá čekat a uplatnit v praxi.

Přečíst článek

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Amazonu se dařilo, zisk prudce rostl. I díky cloudu

Vánoční sezona se v Amazonu povedla. V předešlém čtvrtletí internetovému prodejci prudce vzrostl zisk. Dařilo se i jeho cloudové divizi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rozvojový svět není připravený na umělou inteligenci, tvrdí nová analýza Mezinárodního měnového fondu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme