Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Většina restaurací bude mít na silvestra otevřeno, některé chystají speciální nabídky

Většina restaurací bude mít na silvestra otevřeno, některé chystají speciální nabídky
ČTK
 ČTK

Na silvestra si otevřené podniky vydělají více než běžné dny, klasickým restauracím se zvyšují tržby maximálně o desítky procent, noční podniky a bary si ale vydělají až několikanásobně více než obvykle. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka. Poslední den v roce bylo podle Dotykačky v posledních dvou letech otevřeno průměrně 70 procent restaurací.

Podle Asociace hotelů a restaurací ČR bude počet restaurací otevřených na silvestra podobný jako v loňském roce. Prezident asociace Václav Stárek řekl, že ve městech je stále více populární oslava nového roku venku na náměstích. „Tomu se také přizpůsobuje nabídka gastronomie a nápojů,“ uvedl Stárek.

Speciální silvestrovské menu chystá například restaurace Sou100 na pražském Žižkově, za menu tam lidé zaplatí od 300 do 550 korun. „Na silvestra u nás převažují zahraniční hosté, kteří jsou ubytováni v blízkých hotelech a penzionech,“ uvedl Luděk Vocílka, ředitel skupiny In Catering Group, do které restaurace patří.

Řízek a bramborový salát

Uzeniny v bramborovém salátu? To je jak ananas na pizze. Kuchařské hvězdy nám prozradily svůj recept

S hráškem nebo bez hrášku? S uzeninou nebo bez? Bramborový salát stejně jako diskuse o tom, jaké ingredience do něj zamíchat, neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Poprosili jsme proto hned několik tuzemských šéfkuchařů, aby s námi o recept na salát podělili. A odpověď jsme našli.

Přečíst článek

Pohodlí je základ

Podle Vocílky lidé tráví silvestrovský večer v restauraci zejména kvůli pohodlí a zážitku. „Nemusejí se starat o přípravy, mohou si užít slavnostní atmosféru a ochutnat speciální menu v profesionálním prostředí,“ řekl.

Stárek tvrdí, že turisté často zůstávají během silvestrovského večera v hotelech, kde je pro ně připravena nejen večeře, ale také program na celý večer. „Podobně je tomu v rekreačních oblastech, kam lidé vyrážejí na silvestrovské pobyty. Program se připravuje také pro děti, které jsou velmi významnými hosty. Rodinné pobyty jsou stále populárnější,“ řekl Stárek.

Silvestrovské menu připraví také v karlínské degustační restauraci Štangl nebo v Brasileiru U Zelené žáby ze skupiny Ambiente. Brazilská restaurace už má na silvestrovský večer plně obsazeno, kromě jídla nabídne podnik také vystoupení brazilských tanečnic. Štangl nabídne osmichodové menu za 4898 korun na osobu.

Z prvního patra restaurace Lví dvůr je krásný výhled.

Na Hradě je nový podnik. Svíčková s výhledem na katedrálu je za rozumnou cenu

Na Pražském hradě je nová restaurace. Vaří zde jídla pod dozorem známého tuzemského šéfkuchaře Pavla Sapíka. Za kolik a jak?

Přečíst článek

Podle Stárka jsou oblíbené také novoroční brunche, které začínají 1. ledna později dopoledne a končí až o obědě. „Součástí bývá opět nejen dobře jídlo, ale také doprovodný program. Zvláště pro oslavu nového roku je to stále vyhledávanější forma setkání na Nový rok,“ dodal Stárek.

Dotykačka uvedla, že silvestr v průměru dosahuje 89 procent běžných tržeb v gastronomii, vliv má 30 procent restaurací, které poslední den v roce zůstanou zavřené.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek
Jídelna na Výtoni

Jsou jídla na tácu jen levná? Není to tak, jídelny konkurují i kvalitou

Přečíst článek

Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky

Přečíst článek
Doporučujeme