Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V kolínské nemocnici likvidují infekční odpad přelomovou technologií

zpracování infvekčního materiálu unikátní technologií
Ventos Energy Solutions
Viliam Buchert

Společnost Ventos Energy Solutions, která je součástí české strojírenské skupiny SkyLimit Industry a zaměřuje se na zpětné získávání tepla, jako první v Česku instalovala v okresní nemocnici v Kolíně originální řešení na zpracování infikovaného i běžného komunálního odpadu Converter.

Reklama

„Koronavirová pandemie s sebou přinesla i navýšení objemu kontaminovaného odpadu nejen ze zdravotnických zařízení. Tento odpad je následně převážen mnoho kilometrů do spalovny nebo na skládku, což představuje riziko pro všechny články přepravního řetězce. Řešení Converter toto riziko eliminuje, protože odpad je dekontaminován přímo v místě jeho vzniku,“ popisuje systém Leoš Grelich, obchodní ředitel Ventos Energy Solutions. 

Tato technologie, která předtím nebyla v Česku použita, byla před spuštěním do ostrého provozu testována v laboratořích Vysokého učení technického v Brně. Kromě zdravotnických zařízení je využitelná také pro zpracování směsného komunálního odpadu nebo vytříděných obalů. Jako první v Česku začala na počátku letošního roku Converter využívat okresní nemocnice v Kolíně. Druhou instalaci firma dokončila na konci června. 

Netradiční chalupa v Beskydech vznikla podle návrhu zlínského architekta Pavla Míčka.

Beton, sklo a dřevo. Tak vypadá netypická chata v Beskydech

V téměř nedotčené horské krajině Moravskoslezských Beskyd vyrostla netypická chata podle návrhu zlínského architekta Pavla Míčka.

Přečíst článek

Nebezpečný odpad, včetně chirurgických nůžek nebo použitých injekčních stříkaček, je nejprve rozdrcen a zbaven ostrosti a následně je párou dekontaminován a zbaven infekčnosti. Výstupem je suchý recyklát o výrazně nižší hmotnosti a objemu, který je druhotně využit jako alternativní palivo. Lze ho déle skladovat a je možné jej na rozdíl od nebezpečného odpadu odvážet běžnými nákladními auty. 

„Nemocnice v Kolíně produkuje průměrně 170 tun infekčního odpadu ročně. Před využitím Converteru byl odpad odvážen speciálními vozidly do 130 kilometrů vzdálené lokality k dekontaminaci. Ročně tak nemocnice díky nové technologii ušetří přes 25 000 najetých kilometrů a 15 tun CO2,“ dodává Leoš Grelich. 

Projekt byl spolufinancován z fondů Evropské unie, prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Tyto bezemisní technologie využívají například i složky armád NATO.

Elektromobil, ilustrační foto

Evropa na cestě k zelenému „nerůstu“. Co přinesou návrhy z Bruselu

Zpřísnění ekologických cílů navrhované Evropskou komisí ohrozí evropskou konkurenceschopnost. Na důsledky v podobě zdražení nejvíce doplatí méně majetní.

Přečíst článek

Firmu Ventos Energy Solutions založili manželé Hankovi v roce 1993. Původně se zabývala projekční a inženýrskou činností, později začala projekty v oblasti vzduchotechniky a klimatizace i sama realizovat. Pak vstoupila i do oboru vytápění a zpětného získávání tepla. Nyní zaměstnává kolem 150 lidí, má vývojové oddělení a na to navazující prototypové a montážní dílny. V současnosti také nabízí komplexní služby v oblasti strojní výroby. V roce 2018 se stala součástí strojírenské skupiny SkyLimit Industry jejímž zakladatelem je SkyLimit Investments.

Elektromobil, ilustrační foto

Norská zelená revoluce. Běžná auta tam postupně mizí ze silnic

Zatímco v některých zemích se o elektromobilitě diskutuje, jinde už je rozhodnuto. V Norsku letos tvoří elektrická nebo hybridní auta přes 80 procent všech nových prodaných vozů. Touto cestou jde i Island, Švédsko, Nizozemsko, přidávají se Velká Británie nebo Čína. Čeští zákazníci zatím váhají.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme