Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tykač nakupuje ve Vietnamu. Skupina Sev.en chce podíl v tamní uhelné elektrárně

Sev.en jedná o koupi podílu v uhelné elektrárně ve Vietnamu
iStock
 ČTK

Americká energetická společnost AES Corp. jedná o prodeji svého podílu 51 procent v jedné z největších uhelných elektráren ve Vietnamu s investiční společností Sev.en Global Investment, která patří do české energetické skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Není jasné, zda AES jedná i s dalšími potenciálními kupci.

Reklama

AES se hodlá do konce roku 2025 zbavit svých uhelných aktivit. Druhým největším akcionářem elektrárny Mong Duong 2 je jihokorejská energetická firmy Posco International, která podle Reuters rovněž uvažuje, že by se svého podílu 30 procent zbavila.

Zbývajících 19 procent v elektrárně vlastní čínský státní investiční fond China Investment Corporation (CIC). Ten podle jednoho ze zdrojů zvažuje prodej svého podílu za podmínek dohodnutých AES.

Viktor Orbán

Orbán přihrává malou domů svému zeťovi. Spřízněný právník radí vládě s koupí letiště

Maďarské vládě radí s nákupem budapešťského letiště právnická firma navázaná na zetě premiéra Viktora Orbána. Uvádějí to zdroje agentury Bloomberg, podle níž jde o další důkaz nejasné hranice mezi podnikáním a politikou v Maďarsku, které kritizuje Evropská unie.

Přečíst článek

Firma AES se na dotaz agentury Reuters k informacím nevyjádřila. Sev.en se odmítla vyjádřit.

Zdroje neuvedly, jakou hodnotu by podíl AES mohl mít. Když se firma Posco v roce 2021 pokoušela prodat svůj podíl 30 procent, byl oceněn na 185 milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Z transakce ale nakonec sešlo.

Fico: Slovensko dál připravuje elektrárnu s Českem

Fico: Plán na výstavbu jaderného zdroje ve spolupráci s Českem pokračuje

Slovensko pokračuje ve spolupráci s Českou republikou na přípravě projektu výstavby nového velkého jaderného zdroje na západním Slovensku, v úvahu přichází také alternativa využití malých modulárních reaktorů, uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Přečíst článek

AES je jedním z největších amerických investorů ve Vietnamu, angažuje se zde převážně v oblasti uhelné energetiky. Plánuje ve Vietnamu vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) a paroplynovou elektrárnu.

Sev.en se dlouhodobě zaměřuje na odvětví uhlí a dalších fosilních paliv, protože ceny těchto aktiv klesají v souvislosti s celosvětovým trendem jejich postupného vyřazování. „Bezpochyby to jednou skončí, ale v tuto chvíli jsou v tomto odvětví příležitosti,“ řekl Tykač v květnu agentuře Reuters. Podle dubnového žebříčku časopisu Forbes je Tykač čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem osm miliard dolarů (180,5 miliardy korun).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme