Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trelleborg končí s výrobou motocyklových plášťů Mitas, dvě stovky lidí skončí

Společnost Trelleborg Wheel Systems ukončí ve Zlíně v první polovině roku výrobu motocyklových plášťů, kde pracuje zhruba 200 lidí.
Trelleborg Wheel Systems CZ, se svolením
 ČTK

Společnost Trelleborg Wheel Systems ukončí ve Zlíně v první polovině roku výrobu motocyklových plášťů, kde pracuje zhruba 200 lidí. Část zaměstnanců propustí, pro jiné chce firma najít uplatnění v dalších svých závodech. Výrobu přesouvá do zahraničí, uvedlo dnešní regionální vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Důvodem rozhodnutí je optimalizace výrobních kapacit společnosti se snahou zefektivnit výrobní závody a jejich geografické pokrytí, řekla listu globální viceprezidentka pro lidské zdroje Trelleborg Wheel Systems Vlaďka Kozáková.

Reklama

Ve Zlíně má podnik, jenž vyrábí pneumatiky Mitas a další typy, obsazených několik výrobních budov v baťovském areálu. Pracuje tam celkem asi 500 lidí. „Ve zlínském závodě se společnost dlouhodobě potýká s vysokými výrobními náklady a neefektivním výrobním tokem, což způsobuje zastaralá a nevhodná infrastruktura závodu," uvedla Kozáková. Vedení firmy neupřesnilo, kolika lidí se bude změna týkat.

Výrobu pneu u Žatce zastaví stávka zaměstnanců. Korejský management jim nechce přidat

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, v níž žádají například navýšení mezd. Na pondělní tiskové konferenci to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina zaměstnanců, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 z nich. Odboráři se v pondělí sešli se zástupci firmy, kteří ale podle vyjádření odborů uvedli, že jednat nechtěj. Vedení firmy na dotazy médií dlouhodobě neodpovídá.

Přečíst článek

Podle šéfa odborů zlínského Trelleborgu Vladislava Jandáska půjde o 160 lidí. O možné změně se podle něj mluvilo řadu let, vedení ji potvrdilo letos v lednu. „Fabrika tady vyrábí pneumatiky už skoro sto let. Navíc komunikace zaměstnavatele k zaměstnancům i odborům byla skoupá," uvedl Jandásek. Firma chce podle něj zhruba 80 pracovníků propustit s odstupným, zbytek přeložit na jiná pracoviště ve Zlíně, nebo do výroby v Otrokovicích. Podle Jandáska však o přeložení nebudou mít všichni z různých důvodů zájem a odejít může 120 lidí.

Firmu Mitas s výrobou ve Zlíně, Otrokovicích a v Praze koupila švédská firma Trelleborg v roce 2016. Trelleborg nyní prodává Trelleborg Wheel Systems japonské společnosti Yokohama Rubber Company, akvizici posuzují antimonopolní úřady a transakci by měly posvětit do konce března.

Good Year

Český vynálezce vyhrál patentový spor. Gigant Goodyear mu zaplatí 1,6 miliardy

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), rozhodl v pondělí soud ve Spojených státech. Spor se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme