Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v hlavním městě

Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v hlavním městě
UBM Development Czechia
Komerční spolupráce

UBM Development Czechia staví v pražských Řeporyjích projekt Timber Praha, bydlení s dobrou energií. Tyto první dřevěné vícepodlažní bytové domy v hlavním městě realizuje společnost s ekologickou certifikací BREEAM Excellent a energetickým průkazem v nejúspornější kategorii A.

Reklama

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek o dispozicích 1+kk až 4+kk a velikosti od 39 m² do 110 m². Ke každému bytu je k dispozici vlastní sklep, parkovací stání v podzemních garážích a balkón, terasa nebo předzahrádka. Zájemcům nyní UBM nabízí dotovanou hypotéku ve výši 2,89 % na dva roky.

„Přinášíme na trh bydlení s dobrou energií, neboť dřevo má jakožto přírodní materiál pozitivní vliv na lidskou psychiku. Velkou výhodou těchto ekologických dřevostaveb je také minimální uhlíková stopa,“ říká Josef Wiedermann, jednatel UBM Development Czechia.

Mezi energeticky úsporné prvky projektu patří tepelná čerpadla země-voda, geotermální vrty a exteriérové žaluzie. Na střechách jsou umístěny fotovoltaické panely. Všechny byty mají podlahové vytápění, které v létě zastává též funkci chlazení. Systém Smart Home slouží pro ovládání videotelefonu, regulaci vytápění a chlazení či měření spotřeb energií.

Stromy zachycují oxid uhličitý z atmosféry již během svého růstu a dřevo použité jako stavební materiál v sobě uhlík dlouhodobě uchovává. U projektu Timber Praha, který UBM staví z kvalitního smrkového a modřínového dřeva, došlo ve srovnání s tradiční stavbou ke snížení emisí oxidu uhličitého až o 60 %.

Arcus City – v blízkosti přírody i na dosah centra města

Timber Praha je součástí rezidenčního projektu Arcus City na pomezí Stodůlek a Řeporyjí. Novou čtvrť charakterizuje klidná rodinná atmosféra, kterou umocňuje příroda v okolí. Na příjemné procházky lze vyrazit do nedalekého Prokopského a Dalejského údolí nebo do bioparku Řepora. V okolí jsou cyklistické stezky, dětská hřiště. V současné době pokračují práce na druhé etapě se 63 byty o dispozicích 1+kk až 4+kk.

Astrid Garden – energeticky úsporné bydlení v centru Prahy

Elegantní a nadčasové byty realizuje UBM také v Praze 7 - Holešovicích. Projekt Astrid Garden nabízí jednotky o dispozicích 1+kk až 4+kk a velikostech od 29,5 do 107 m². Komplex sedmi novostaveb a jedné rekonstruované původní budovy z počátku 20. století zahrnuje v souladu s názvem zeleň přinášející benefity jak pro rezidenty, tak pro životní prostředí. Vedle privátních zahrad a střešních teras je k dispozici bohatě osázený uzavřený vnitroblok.

Oba projekty realizuje UBM s ekologickou certifikací BREEAM. Také u těchto projektů poskytuje dotovanou hypotéku na dva roky ve výši 2,99 % na všechny volné byty v projektu Arcus City a byty 1+kk a 2+kk v projektu Astrid Garden.

Pro zájemce budou k dispozici vzorové byty. Všechny byty jsou k nastěhování v roce 2024.

ilustrační foto; Freedomek v Tachově.

Nižší cena i rychlejší výstavba. I díky tomu si dřevostavby loni udržely zájem trhu

Poptávka po dřevostavbách zůstala loni v ČR meziročně stabilní, a to navzdory tomu, že stavební produkce klesala. Důvodem je, že se dřevostavby staví několikanásobně rychleji než tradiční stavby z cihel a oceli, a tím pádem je neovlivnil loňský nárůst cen stavebních materiálů a prací. Stagnovaly také průměrné ceny dřevěných hrubých staveb, zvedly se naopak ceny dřevěných staveb na klíč. Oproti předešlým rokům se loni zvýšil také zájem o stavbu veřejných budov ze dřeva. Tvrdí to ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Lenka Trandová.

Přečíst článek

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Dřevostavby naberou výšku i v Česku. Ta přesáhne dosud limitní čtyři patra

Bariéra dvanácti metrů výšky, která nyní limituje dřevostavby v České republice, má od příštího roku padnout. Odborníci již přichystali nové normy a legislativu, která má umožnit jejich výstavbu až do 22,5 metrů, tedy více než čtyři patra. 

Přečíst článek

Chatku na břehu Vranovské přehrady navrhlo studio Prodesi/Domesi.

Hypotéka na dřevostavbu má svá specifika. Co byste měli vědět

Dům na klíč, který stojí do pár dnů. To je kouzlo dřevostaveb, které se na sebe poutají pozornost stále více Čechů. Jejich výstavba má však i svá úskalí. To hlavní tkví ve financování takové stavby. Hypotéka na dřevostavbu se liší od té klasické na zděný dům. Jak na financování dřevostavby radí expert fintech startupu Hyponamíru.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme