Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tata chce vyrábět baterie do elektromobilů ve Španělsku či Británii

Do roku 2025 budou všechny vozy Jaguar plně elektrické.
ČTK
 ČTK

Indický konglomerát Tata Group zvažuje, že ve Španělsku nebo v Británii postaví továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Hodnotu případné investice zdroj nezmínil, Tata se ale podle něj snaží posílit své dodavatelské řetězce v Evropě. Mluvčí automobilové divize Tata Motors uvedl, že společnost spekulace nekomentuje.

Reklama

Finanční ředitel Tata Motors v lednu uvedl, že mateřská společnost automobilky zamýšlí postavit továrny na baterie do elektromobilů v Evropě a v Indii. V Evropě by pak baterie dodávala své divizi luxusních vozů Jaguar Land Rover (JLR), která auta vyrábí v Británii a na Slovensku.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Škoda Auto loni vyrobila méně vozů. Každý čtrnáctý byl z Indie

Škoda Auto loni celosvětově vyrobila téměř 780 tisíc vozů, což je o 22 tisíc, tedy o tři procenta, aut méně než v předchozím roce. Celkem 636 tisíc vyrobených aut připadá na české závody automobilky v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Okolo 56 tisíc vozů Škoda vyrobila v indických závodech, uvedla největší tuzemská automobilka.

Přečíst článek

Společnost Tata loni na konci roku vládě v Madridu po jednání sdělila, že jako dvě hlavní místa pro výstavbu závodu zvažuje Španělsko a Británii, uvedl zdroj agentury Reuters. V případě Španělska indickou společnost láká, že Madrid směřuje unijní peníze z fondu obnovy na podporu výroby elektrických vozidel a baterií. Země na Iberském poloostrově je navíc členem EU, na rozdíl od Británie.

Továrna Wolfspeed v Severní Karolíně.

Američané postaví v Německu továrnu na čipy do elektromobilů

Americký výrobce čipů Wolfspeed postaví v Německu továrnu na výrobu čipů do elektromobilů za tři miliardy dolarů (65,4 miliardy korun). Německý výrobce automobilových komponentů ZF si v ní zajistí podíl investicí 185 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Případnou lokalitou ve Španělsku je průmyslový pozemek u města Zuera v autonomní oblasti Aragonie na severovýchodě země. Stejné místo pro svůj závod na baterie zvažoval i koncern Volkswagen, který se nakonec přiklonil k obci Sagunto u Valencie. Se španělskou centrální i místní vládou jednali zástupci společnosti Tata z Indie i ze Španělska, kteří navštívili i zmíněnou lokalitu, uvedl zdroj.

Automobilka Jaguar Land Rover urychluje přechod na elektromobily. Chce dosáhnout toho, že do roku 2025 budou všechny vozy Jaguar plně elektrické. Tata ovládá trh s elektromobily v Indii, kde plánuje do roku 2026 uvést na trh deset elektrických modelů.

Máte elektromobil? Dobít v Česku můžete už na téměř 1400 stanicích

Máte elektromobil? Dobít v Česku můžete už na téměř 1400 stanicích

Elektromobilita je v Česku na vzestupu. Loni vznikly stovky nových dobíjecích stanic pro elektrická auta. Spolu s tím významně vzrostly i spotřeba a počet dobíjení uživateli, u některých provozovatelů i více než dvojnásobně. Počet stanic bude přibývat i v příštím roce, trendem jsou především ultrarychlé dobíjecí stojany. Vyplývá to z informací velkých provozovatelů dobíjecích stanic. V České republice bylo ke konci loňského roku podle statistik úřadů kolem 1360 dobíjecích stanic.

Přečíst článek

V Evropě se nejvíce aut vyrobí po Německu právě ve Španělsku. V roce 2021 Madrid spustil ambiciózní program, který má přilákat investice do rozvoje elektromobility. Počítá přitom zejména s unijními fondy. Tento důvod podle expertů patrně přilákal také automobilku Volkswagen, která chce na Iberském poloostrově vedle baterií vyrábět rovněž elektromobily.

Loni však bylo z celkového rozpočtu programu, který činí 2,9 miliardy eur (téměř 69 miliard Kč), přiděleno kvůli technickým a administrativním problémům pouze 877 milionů eur, uvedla vláda. Zbývající prostředky budou vyplaceny v dalších fázích a mohli by je využít noví uchazeči, tedy i společnost Tata.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí záplava čínských elektroaut. Východisko však existuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme