Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Streamovací služby navýšily příjmy o desítky milionů. Lídrem je Spotify

Trh předplatitelských hudebních streamovacích služeb roste, lídrem je Spotify
iStock
 ČTK

Trh předplatitelských streamovacích služeb, jako jsou například Spotify nebo YouTube, které umožňují uživatelům on-line poslech hudby, meziročně vzrostl. Podle Ochranného svazu autorského předplatitelské streamovací služby loni navýšily příjmy zhruba o 70 milionů korun na 178 milionů korun, což představuje proti předchozímu roku nárůst o 63 procent.

Reklama

Provozovatelem největší světové služby pro streamování hudby je švédská společnost Spotify, která tuto službu spustila 7. října před 15 lety. Podle údajů z letošního června dosáhl počet uživatelů Spotify 551 milionů, z toho 220 milionů jsou platící zákazníci. Počet uživatelů placených služeb, kteří vytvářejí většinu tržeb společnosti Spotify, meziročně stoupl o 17 procent.

„Spotify je v dnešní době rozhodně jedním z hlavních hráčů v digitálním ekosystému konzumace hudby v rámci streamingového prostředí. Je to lídr, který nastavil pravidla jak legislativně s hlavními labely, tak s umělci v otázce práv k nahrávkám. Je jednou z prvních firem, která poskytla širší veřejnosti jednoduchou formou za poměrně přijatelné peníze celosvětovou hudební knihovnu,“ řekl výkonný ředitel společnosti Supraphon Martin Kudla.

Konkurenty Spotify jsou například Apple Music, Tidal, MusicJet, Napster nebo Deezer. Jejich prostřednictvím mají uživatelé přístup k milionům zahraničních i českých skladeb. Měsíční předplatné se u nich pohybuje mezi přibližně 150 až 250 korun. Ceny se liší i v každé společnosti podle druhu nabídky, která může mimo jiné obsahovat verzi bez reklam nebo poslech bez připojení na internet. Zdarma nabízí své služby, ovšem v nízké zvukové kvalitě, například SoundCloud.

Boží vyhlídka v Krušných horách

Dalibor Martínek: Jsme národem dotačních vychcánků. Komu nechá vláda cucnout z prsu dotací?

Na kopci nad Božím Darem, vesnicí v Krušných horách o pár set obyvatelích, stojí bizarní stavba. Deset metrů vysoká, těžko říct, jak to pojmenovat, prostě jakýsi hranol, který se tváří jako vyhlídka nad okolním krajem. Jmenuje se Boží vyhlídka. Trošku nadnesený název. Vyhlížet se z něj dá do kraje asi tak stejně, jako z přilehlých kopců. Kolik tato stavba stála peněz? To tabulka na stěně stavby neuvádí. Nicméně sděluje, že jde o stavbu placenou z evropských fondů. Odhadem laika jde o stavbu za nějakých deset milionů korun, možná se pletu. Čtyři kamery, které dohlížejí nad nedotknutelností novotvaru, mají asi nižší hodnotu.

Přečíst článek

Oblíbený, ale placený, je bezztrátový formát FLAC, který umožňuje poslech bez ztráty kvality hudby. Většina současných aplikací pro poslech hudby umožňuje zkušební dobu, ve které se s ní zájemci mohou seznámit.

Podle Kudly příchod streamingu zachránil hudební průmysl po období pirátských let, kdy řada vydavatelských domů zkrachovala nebo byla pohlcena většími labely. Streaming nelegální stahování narovnal tím, že hudbu nabídl za finance, které jsou lidé ochotni zaplatit. Na druhou stranu připouští, že vyplácené odměny pro umělce a majitele práv by mohly být vyšší.

Sociální sítě a schopnost umělců se na nich pohybovat přispívá k popularitě zejména mladších umělců, jako jsou Britové Adele a Ed Sheeran, americké ženské hvězdy Beyoncé a Nicki Minaj či jejich krajané Justin Bieber a Bruno Mars. V České republice se v této oblasti podle odborníků umí pohybovat zejména příslušníci rapové scény a mladí interpreti.

Streamovací platforma Netflix plánuje zvýšení předplatného

Netflix chystá zdražení. Jako první to schytají uživatelé ve Spojených státech

Americká streamovací platforma Netflix plánuje zvýšení předplatného u své služby neobsahující reklamu. Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Firma nyní podle zdrojů diskutuje o zdražení na několika trzích po celém světě, první však budou pravděpodobně na řadě Spojené státy a Kanada.

Přečíst článek

„Jako uživatel mám streamovací služby ráda. Strašně mě baví, že na jedné platformě jsou všechny písničky. Navíc jako umělci díky těmto službám alespoň něco vyděláváme, protože jinak by si lidé naše písničky stahovali zadarmo,“ sdělila zpěvačka a skladatelka Pam Rabbit nominovaná na letošní Ceny Anděl, která v těchto dnech vydává své debutové album I Love The Internet.

Nejčastěji používanými službami pro poslech hudby v Česku jsou podle zářijového průzkumu agentur Ressolution Group a Nielsen mezi více než 500 respondenty pro odborný server MediaGuru.cz YouTube (80 procent), Spotify (37 procent) a YouTube Music (29 procent). Nejčastěji zmíněnými zařízeními, která dotázaní aspoň občas používají k pouštění hudby, jsou telefon (81 procent), počítač (77 procent) a hudební/rádio přehrávač v autě (77 procent). Nejméně často respondenti uvádějí chytré hodinky (15 procent).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme