Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strach Tesly z čínských aut roste. Razantně zlevňuje, ale jen někde

Strach Tesly z čínských aut roste. Razantně zlevňuje, ale jen někde
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Čínští výrobci levných elektromobilů přidělávají starost nejbohatšímu muži na planetě Elonu Muskovi. Šéf automobilky Tesla proto nařídil jít s cenou vybraných modelů dolů. Model 3 a Model Y výrazně zlevňují, zatím ale jen v ve Spojených státech.

Reklama

Tesla začala od konce loňského roku snižovat ceny svých vozů po celém světě ve snaze podpořit poptávku. Dovedly ji k tomu obavy ze zpomalujících spotřebitelských výdajů na trzích, jako jsou USA a Čína, a také z rostoucí konkurence mezi elektromobily.

Nejnovější kolo zlevňování přichází jen několik dní poté, co Tesla oznámila dodávky za třetí čtvrtletí ve výši 435 059 vozů, což nesplnilo očekávání trhu a znamenalo pokles oproti předchozímu čtvrtletí. Nové ceny se zatím týkají pouze amerického trhu a vybraných modelů - Model 3 a Model Y.

Sleva až dva tisíce dolarů

Základní verze Modelu 3 je na webu společnosti nabízena za 38 990 dolarů, což je o 1250 dolarů méně, než kolik vůz stál ještě před týdnem. Cena Modelu 3 s dlouhým dojezdem klesla ze 47 240 na 45 990 dolarů. A Model 3 Performance klesl z 53 240 dolarů na 50 990 dolarů.

Cena sportovně-užitkového vozu Tesla Model Y Performance nyní začíná na 52 490 dolarech, což je o dva tisíce dolarů méně než předtím.

Musk se netají tím, že prioritou pro něj nejsou vysoké marže, ale velký objem produkce. Tesla chce letos na trh stále dodat 1,8 milionu vozů. Muskova strategie, zdá se, ve vztahu k akcionářům funguje. Hodnota akcií totiž letos vzrostla o více než 100 procent.

VinFast se uchází o evropský trh

Po Číňanech chtějí zaplavit Evropu elektromobily i Vietnamci. Již mají unijní povolení

Nová konkurence pro evropské výrobce elektromobilů přichází z Vietnamu. Tamní výrobce elektromobilů, VinFast, chce ještě letos zahájit dodávky svých vozů do Evropy. Do konce roku na evropský trh dodá tři tisícovky svých vozů VF8.

Přečíst článek

Škoda Enyaq IV

Kolik stojí ojetý elektromobil? V průměru přes milion

Průměrná cena ojetých elektromobilů v Česku již druhý rok stagnuje na 1,1 milionu korun. To je 3,5 krát více, než je průměrná cena ojetých aut na českém trhu. Ojeté vozy s hybridním pohonem stojí v průměru 977 tisíc korun. Vyplývá to ze statistik portálu TipCars.

Přečíst článek

Podívejte se, jak vypadaly první Tesly:

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme