Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla uvedla na trh nové modely X a S. Levnější a s menším dojezdem

Tesla Model X
ČTK

Americká automobilka Tesla uvedla na americkém trhu levnější verze svých elektromobilů Tesla Model X a Tesla Model S. Výrazně levnější. Má to ale háček. Nižší dojezd. Server CNBC uvedl, že se snižováním cen snaží společnost Elona Muska udržet krok s konkurencí. Dle informací výrobce i amerického serveru byly uvedené vozy levnější v průměru o 10 tisíc dolarů, tedy zhruba 221 tisíc korun.

Reklama

Levnější Model X má dle výrobce dojezd 410 až 432 kilometrů, oproti až 617 kilometrům u standardní verze. Oproti té má také o něco pomalejší zrychlení. Cena levnější verze začíná ve Spojených státech na 88 490 dolarech, tedy zhruba 1,9 milionu korun.

U Modelu S cena levnější varianty začíná na 78 490 dolarech, tedy 1,7 milionu korun. Levnější „esko“ má dojezd 514 kilometrů oproti standardním 648 kilometrům.

Model S a Model X jsou nejstaršími vozidly Tesly a snížení ceny může být pokusem vdechnout těmto vozům nový impuls v prodejích, protože investoři očekávají v příštím roce masovou výrobu modelu Cybertruck. Na klíčových trzích automobilka pokračuje ve svém trendu, kdy upravuje ceny svých vozidel. Web CNBC uvedl, že například v Číně snížila Tesla cenu u modelů Y a 3.

Ovšem snižování cen zrovna na čínském trhu není ničím neobvyklým. Automobilky zde bojují se slábnoucí poptávkou a s prohlubující se cenovou konkurencí. Do snižování cen započatého americkou Teslou na začátku roku se zapojilo více než 40 značek - v červenci snížily ceny elektromobilů nejnověji společnosti General Motors a Volkswagen.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si počátky společnosti Tesla

Čistý zisk Tesly v létě vzrostl

Tesla také nedávno oznámila pozitivní výsledky společnosti. Čistý zisk americké automobilky ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o pětinu na 2,7 miliardy dolarů (57,6 miliardy korun). Příjmy automobilky v druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 47 procent na bezmála 25 miliard dolarů (533 miliardy korun).

Ve druhém čtvrtletí Tesla dodala svým zákazníkům 466 tisíc vozů a vyrobila jich bezmála 480 tisíc. V obou případech se jednalo o meziroční růst o více než 80 procent. Automobilka potvrdila, že v letošním roce chce dodat 1,8 milionu vozů.

Prezident Spojených států Joe Biden

Lukáš Kovanda: Biden se pustil do Číny. Z jeho výroků se dělá mdlo v centrále Volkswagenu i Elysejském paláci

Americký prezident Joe Biden se nevídaně ostře pustil do Číny, resp. její ekonomiky. Při včerejší sponzorské večeři v Utahu se však dopustil rovněž řady nepřesností, často i podstatných, které koriguje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme