Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Špion Musk. Firma SpaceX pracuje na síti družic pro americkou rozvědku

Šéf kosmické společnosti SpaceX Elon Musk, který vlastní i automobilku Tesla či sociální síť Twitter.
ČTK / AP
 ČTK

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech firma vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic určených k pořizování snímků, informovala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.

Reklama

Klientem Muskovy společnosti je podle nové zprávy americký Národní úřad pro průzkum. Kontrakt s úřadem v hodnotě přes 40 miliard korun spadá pod oddělení SpaceX s názvem Starshield a ukazuje sílící vazby mezi firmou a americkým bezpečnostním aparátem, píše Reuters.

Na existenci kontraktu upozornil minulý měsíc deník The Wall Street Journal, který rovněž poukázal na prohlubující se spolupráci mezi SpaceX a americkými zpravodajskými a vojenskými složkami. Poznamenal, že společnost již delší dobu vynáší do vesmíru vojenské a tajné satelity, ovšem o práci divize Starshield mnoho informací k dispozici není.

Kontrakt s úřadem, který spravuje špionážní družice, uzavřela SpaceX v roce 2021, uvádí Reuters. „Pokud by byl úspěšný, pak by program podle zdrojů výrazně posílil schopnost vlády a armády Spojených států rychle zpozorovat potenciální cíle téměř kdekoli na planetě,“ pokračuje agentura.

SpaceX podle ní pro vládu připravuje mocný systém družic, které by mohly operovat na nízké oběžné dráze Země. Od roku 2020 firma vyslala na raketách Falcon 9 do kosmu desítku prototypů po boku jiných satelitů, uvedla trojice nejmenovaných zdrojů.

Otevření Tesla Factory

Tesla zaplatila 74 milionů odškodné bývalém zaměstnanci. Za rasovou diskriminaci

Americká automobilka Tesla urovnala táhlý spor s bývalým černošským zaměstnancem Owenem Diazem. Ten tvrdil, že v ní čelil diskriminaci kvůli své rase. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudního spisu. Dohoda ukončuje odvolání, která obě strany podávaly poté, co soudní porota v loňském roce přiznala zaměstnanci odškodné 3,2 milionu dolarů, zhruba 74 milionů korun.

Přečíst článek

Kdy by mohla být špionážní síť plně funkční, reportéři Reuters nezjistili. SpaceX na otázky ohledně projektu nereagoval a úřad  pouze uvedl, že usiluje o vývoj sofistikovaných satelitních systémů a že v tomto směru spolupracuje i se soukromými společnostmi.

Kosmický dopravní systém Starship společnosti SpaceX odstartoval k třetímu testu

Další výbuch SpaceX. Muskova raketa ani napotřetí nedokončila zkušební let

Vesmírný dopravní systém Starship společnosti SpaceX ani napotřetí nedokončil zkušební let, když firma zhruba 50 minut po startu ztratila spojení s kosmickou lodí. Plavidlo, které chce SpaceX využít pro cesty na Měsíc či Mars, se sice dostalo do vesmíru a mnohem dál než při předchozích dvou pokusech, při opětovném návratu k Zemi ale bylo nakonec zničeno, uvedli komentátoři firmy v živém přenosu. Přesto během testovacího letu systém dosáhl několika klíčových úspěchů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme