Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šmejc: Úprk z Ruska PPF bolel, ale byl správný. Ztráty kompenzovala jiná teritoria

Jiří Šmejc, ředitel PPF
ČTK
 ČTK

PPF pod vedením Jiřího Šmejce mění strategii, nový šéf skupiny chce přenést těžiště podnikání na tradiční trhy vyspělých zemí. Rychlý odchod z Ruska, který PPF stál miliardy, a postupné stažení z asijských trhů jsou toho důkazem.

Reklama

Vdova po zakladateli skupiny PPF Petrovi Kellnerovi Renáta Kellnerová chce jeho dědictví zachovat a připravit děti na převzetí štafety. Uvedla to v úvodním slově Zprávy o dění v PPF za rok 2022. 

„Naplno jsem uvědomila, co pro mě skupina a její podnikání znamená. Je to především zodpovědnost k manželovu odkazu, protože on celou PPF vybudoval od nuly a věnoval jí zásadní část svého života. Mým úkolem je tohle dědictví zachovat a připravit naše děti na to, aby jednoho dne - s veškerým respektem a pokorou - tuhle štafetu převzaly a nesly ji dál,“ uvedla.

Loňský rok už byl podle ní daleko víc ve znamení každodenní práce a řešení praktických problémů. Nazvala ho obdobím „hledání nové stability a cesty do budoucna“. S tím souviselo i jmenování Jiřího Šmejce do pozice generálního ředitele skupiny PPF.

Zásilkovna se stala vítězem žebříčku 100 nejlepších zákaznických zkušeností v Česku, který každoročně sestavuje poradenská společnost KPMG ČR na základě 50 tisíc zákaznických hodnocení.

PPF zvažuje koupi Zásilkovny. Když, tak ale jedině celou, říká šéf PPF Šmejc

Skupina PPF zvažuje případnou koupi společnosti Packeta, jejíž součástí je v ČR logistická firma Zásilkovna. „Určitě se na to budeme dívat, ale pokud bychom o Zásilkovnu měli zájem, tak jedině o celou,“ řekl novinářům generální ředitel PPF Jiří Šmejc. Zásilkovna vznikla v roce 2010 s cílem usnadnit e-shopům přepravu zboží k zákazníkům. Mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa odmítl informaci jakkoliv komentovat.

Přečíst článek

Úprk z Ruska

Šmejc na Kellnerovou v úvodním slově navázal. PPF podle něj v uplynulém roce potvrdila svou dlouholetou stabilní pozici nejvýznamnějšího investičního holdingu ve střední Evropě. Měla dostatek odbornosti i energie, aby správně reagovala na problémy, které rychle se měnící svět přinášel, a dokázala, že se umí vyrovnat i se zcela mimořádnými překážkami, dodal.

Tou pravděpodobně nejvýznamnější výzvou byl podle Šmejce rychlý odchod z ruského finančního trhu. „Otázkou přitom nebylo, zda odejít (to bylo od počátku jasné a já mohu pouze z opakovat, že to považuji za jakési vyjádření dobrých mravů), ale jak to udělat. Nakonec se nám podařilo opustit ruský trh v rekordně krátké době a finanční ztrátu s tím spojenou navíc z velké části vykompenzovat podnikatelskými úspěchy v jiných sektorech a v dalších teritoriích,“ uvedl.

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

Skupina PPF zvýšila svůj podíl ve společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben) na 15,04 procenta. Podíl PPF reprezentuje 11,6 procenta hlasovacích práv na kapitálu společnosti, uvedla firma. Skupina PPF, vlastněná rodinou zemřelého miliardáře Petra Kellnera, je druhým největším akcionářem ProSiebenSat.1.

Přečíst článek

A postupný odchod z Asie 

Úspěšné stažení z ruského trhu mělo podle něj ještě jeden uspokojivý účinek. Jasně potvrdilo, že odhodlání skupiny PPF přenést těžiště podnikání na tradiční trhy vyspělých zemí, které z pohledu PPF reprezentují především trhy států Evropské unie, není pouhou proklamací, ale je myšleno doslovně a naprosto vážně. „S tímto trendem souvisí i postupný prodej našich aktiv ve východní Asii,“ podotkl.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, dále Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská Škoda Group nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

Záběr na ztroskotaný Titanic pořízený v roce 1986 nedlouho po objevení slavného vraku.

Co spojuje oběti ponorky u Titaniku a Petra Kellnera? Láska miliardářů k riziku a extrémním zážitkům

Záchranáři objevili trosky ponorky, která se vydala na výlet k potopenému Titaniku, podle majitele ponorky nikdo nepřežil. Vzhledem k tomu, že na palubě se nacházeli i dva miliardáři, nabízí se otázka, zda výlety za extrémními zážitky u Titaniku, ve vesmíru, na Mount Everestu či v Antarktidě stojí movitým lidem za riskování se životem, napsal deník The Guardian. Vždyť i život dříve nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vyhasl v ledové pustině Aljašky na výletě za hranice všedních dnů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme