Reklama

Silvestrovští hosté plní horské hotely. Kupují ale kratší turnusy

Lyžařské středisko v Peci pod Sněžkou v Krkonoších na snímku z 30. prosince 2021.
Taneček David (ČTK)
 ČTK

Zájem o silvestrovské pobyty v Česku je tento rok podle provozovatelů hotelů a penzionů značný. Někde je už srovnatelný s dobou před pandemií koronaviru a hlavně na horách zbývají poslední volná místa. Oproti minulosti ale nyní lidé častěji pobyt rezervují až na poslední chvíli a i kvůli úsporám volí spíše kratší pobyty namísto týdenních.

Reklama

Například v největším krkonošském horském středisku Špindlerův Mlýn na Trutnovsku jsou hotely a penziony na silvestrovský týden obsazené zhruba z 90 procent. Stále se dá sehnat ubytování ve všech cenových kategoriích. Pobyty meziročně podražily v průměru o deset procent, zájem o silvestrovské pobyty je nicméně srovnatelný s dobou před pandemií koronaviru, řekl majitel špindlerovského ubytovacího portálu Martin Jandura.

Hotel Augustine ve svátečním

GALERIE: Jak si nejlépe užít Vánoce? Třeba v luxusním hotelu

Ústřice, kaviár, foie gras, kubistický design i augustiniánská knihovna a historie staré Prahy. Na to láká malostranský hotel Augustine. Nyní také na vánoční a novoroční program.

Přečíst článek

Hosté často volí kratší pobyty, tří- nebo čtyřdenní místo dřívějších týdenních. "Lidé také zatím vyčkávají, čekají, až napadne sníh," uvedla Lenka Kostlánová z infocentra v Rokytnici nad Jizerou. Největší zájem byl o chalupy, ty si lidé rezervují i rok dopředu. Méně než před pandemií je však zahraničních turistů.

Krušnohorsko i Železnorudsko doprodává kapacitu

Pobyt v lázeňském hotelu v kombinaci s lyžováním na nedalekém Klínovci v Krušných horách nabízí karlovarský hotel Thermal, který už doprodává poslední pobyty na silvestra. "Zatím to vypadá pozitivně. Vánoce jsou tradičně trochu slabší, očekáváme okolo 200 lidí. Nejčastěji jde o klienty z Německa a Česka," řekl ředitel Thermalu Vladimír Novák.

Šumavské Železnorudsko má v exponovaných termínech od 26. prosince skoro plno, ale volná lůžka lze stále sehnat. Lidé víc šetří a také objednávají na poslední chvíli, hodně by pomohl sníh, který je zatím pouze na vrcholech kopců, řekl ČTK starosta Železné Rudy Filip Smola.

Také hotely a penziony okolo lipenského jezera mají ještě volné pokoje na silvestrovské pobyty. Obsazené jsou od 50 do 80 procent, někde už mají plno. Mezi hosty převažují Češi. Skokový nárůst rezervací čekají provozovatelé od chvíle, kdy začne provoz v tamním lyžařském středisku.

Zugspitze

Německý Aspen šetří. Lanovky zpomalí a lyžaři přijdou o komfort vyhřívané sedačky

Kvůli úspoře energií musejí lyžaři o nadcházející zimní sezoně v jihoněmecké oblasti Zugspitze počítat s pomalejší jízdou lanovek, užšími sjezdovkami a také s vypnutým vytápěním lanovek a teras s venkovním posezením. Dnes to oznámila společnost Bayerische Zugspitzbahn, která tamní areály provozuje. Lyžařská sezona u nejvyšší německé hory Zugspitze začne 2. prosince.

Přečíst článek

Na Dolní Moravě v Pardubickém kraji je největším poskytovatelem ubytování společnost Sněžník, která provozuje i skicentrum s mnoha atrakcemi, stezku v oblacích a velkou visutou lávku. Nabízí v hotelu a na chatách 500 lůžek, obsazeno má na závěr roku z 90 procent. Penziony a hotely v Jeseníkách mají na silvestrovský termín vyprodánu většinu lůžkové kapacity. Někteří provozovatelé kvůli rostoucím nákladům na energie letos zvýšili ceny za ubytování a související služby, poptávku to však neovlivnilo.

"Na závěr roku máme vyprodáno. Vzhledem k tomu, že mezi Vánocemi a silvestrem je letos celý pracovní týden, tak jsme prodávali pouze dlouhodobější pobyty na čtyři a více nocí. Máme nyní pouze několik posledních volných míst, která se nám uvolnila. Jsou to ale opravdu jednotky míst," řekl manažer hotelu na Červenohorském sedle Martin Dubský. Cena za ubytování letos vzrostla, aby provozovatel hotelu kompenzoval výrazně vyšší náklady na energie.

Návrat k předcovidové obsazenosti

V hotelech v obci Ostravice na Frýdecko-Místecku, která je jedním z turistických center Beskyd, lze ještě na přelom roku sehnat ubytování. Některá zařízení už jsou ale plná a v některých zbývá pár posledních pokojů. O silvestrovské pobyty v okolí Nového Města na Moravě je podle hoteliérů zájem srovnatelný se sezonami před epidemií koronaviru. Návštěvnost tohoto regionu ve Žďárských vrších se podle nich v zimě pravidelně zvyšuje, pokud napadne dost sněhu pro běžkaře. Hotely jinde v kraji teď zaplňují i různé firemní akce. Někteří ubytovatelé jsou s počtem rezervací koncem roku spokojení, jiní uvádějí, že začíná být znát, že lidé šetří.

Volná místa pro silvestrovské pobyty nabízejí hotely Lanterna a Horal ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, které provozuje Resort Valachy. Každý nabízí sto lůžek, jejich součástí jsou wellness centra s bazény. "Jindy touto dobou jsme už mívali na Horalu vyprodáno, teď ještě máme v obou hotelech volných pár pokojů. Zdá se, že jsou lidé opatrnější ve výdajích kvůli nejistému ekonomickému vývoji v příštím roce, více váhají," uvedla mluvčí resortu Martina Žáčková.

Lyžařské středisko v Peci pod Sněžkou v Krkonoších na snímku z 30. prosince 2021.

Je teplo, přesto má Špindl nejlepší lyžařskou sezónu za šest let, říká Čeněk Jílek

Na přelomu roku zaznamenaly mnohé měřící stanice v tuzemsku teplotní rekordy, dobře rozjetou sezonu v areálech Tatry Mountain Resorts to ale zásadně nepoznamenalo. „Úbytek návštěvníků na přelomu roku a v prvních dnech ledna je zcela běžný. Vlivem počasí je sice propad o něco větší, než jsme čekali, ale věříme, že se zima i lyžaři brzy vrátí,“ říká ředitel operativy společnosti Tatry Mountain Resorts Čeněk Jílek, která provozuje skiareály a turistickou infrastrukturu na Slovensku, v Česku, v Rakousku a Polsku, mimo jiné střediska ve Špindlerově Mlýně nebo Liberec-Ještěd.

Přečíst článek

Některé středočeské hotely a penziony v turisticky oblíbených místech jsou zatím zaplněné zhruba z 60 až 70 procent. Provozovatelé věří, že během prosince se rezervace ještě naplní. Například poděbradský hotel Felicitas je na silvestra zatím zaplněný zhruba ze 60 procent. O loňském silvestru byl plný. Tehdy ale na pobyty v lázních dával stát příspěvek zdravotníkům.

Levnější pobyt nejen na konci roku mohou mít lidé, kteří využijí ubytovací vouchery v hotelech a penzionech v Českém Švýcarsku. Pobyty si objednávají hlavně na jaro, na závěr roku mají penziony ještě volno. Systém voucherů spustil kraj na podporu podnikatelům v cestovním ruchu v Českém Švýcarsku, kde v létě hasiči bojovali s nejrozsáhlejším požárem v historii České republiky. Turisté mohou získat slevu 300 korun na osobu a den, pokud se v regionu ubytují nejméně na dvě a nejvýše na sedm nocí.

Někteří Češi ale koncem roku vyrazí do zahraničí. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je zatím prodej vánočních a silvestrovských zájezdů proti předcovidovému roku 2019 o pětinu nižší. Do zahraničí by podle něj mělo koncem roku letecky vyrazit přibližně 250 tisíc Čechů. Nejčastěji volí dovolenou u moře.

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Autobusy a vlaky od příštího roku zdraží o deset až patnáct procent

Nejvíc nyní Radima Jančuru, majitele žlutých autobusů a žlutých vlaků, baví gastro. Koupil už druhý hotel v rakouských Alpách, a jak říká, chce vybudovat novou úroveň gastronomických služeb. Je to poněkud nečekaný posun, protože jeho hlavním byznysem je doprava. Dlouho sváděl souboj s Českými drahami i s jinými dopravci. Nakonec se mu povedlo vybudovat nejsilnější soukromou dopravní firmu v Česku. Dál ji rozvíjí, je kritický k vládě, ale do jeho srdce se zasekl restaurační byznys.

Přečíst článek

Nové trendy a změny v hotelnictví

Nové trendy a změny v hotelnictví

Hoteliéři si pomalu zvykají na novou normalitu a na to, jak utváří moderní hotelovou současnost. Dnešní doba podněcuje k zamyšlení se nad stávajícími procesy, ale zároveň skýtá i skvělou příležitost implementovat nové technologie a služby a tím zvýšit zisky v ubytovacích zařízeních. Nastal tedy čas podniknout kroky potřebné k tomu, aby váš hotel držel tempo zrychleného vývoje. Představujeme vám některé z nových trendů a změn v hotelnictví.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Petrem Kotíkem.

Zakladatel Amazing Places: Polsko nám ukazuje záda nejenom v průmyslu, ale i v kvalitě ubytování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme