Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je teplo, přesto má Špindl nejlepší lyžařskou sezónu za šest let, říká Čeněk Jílek

Lyžařské středisko v Peci pod Sněžkou v Krkonoších na snímku z 30. prosince 2021.
Taneček David (ČTK)
Dušan Kütner

Na přelomu roku zaznamenaly mnohé měřící stanice v tuzemsku teplotní rekordy, dobře rozjetou sezonu v areálech Tatry Mountain Resorts to ale zásadně nepoznamenalo. „Úbytek návštěvníků na přelomu roku a v prvních dnech ledna je zcela běžný. Vlivem počasí je sice propad o něco větší, než jsme čekali, ale věříme, že se zima i lyžaři brzy vrátí,“ říká ředitel operativy společnosti Tatry Mountain Resorts Čeněk Jílek, která provozuje skiareály a turistickou infrastrukturu na Slovensku, v Česku, v Rakousku a Polsku, mimo jiné střediska ve Špindlerově Mlýně nebo Liberec-Ještěd.

Reklama

Jak se aktuální teplé počasí projevilo na provozu lyžařských středisek TMR, musela omezit provoz a v jaké míře?

Díky příznivým teplotám na začátku prosince se nám povedlo všechna střediska připravit na rozjezd sezóny a její start byl rozhodně nejlepší za uplynulých pět až šest let.

Aktuální teplotní výkyv je poměrně brutální, naštěstí však přišel až po hlavním prvním vrcholu sezóny z pohledu lyžařské návštěvnosti. Ve Špindlerově Mlýnu máme stále v provozu čtyři sedačkové lanovky a zhruba deset kilometrů hlavních sjezdovek, na dobu největší oblevy v pracovním týdnu jsme omezili provoz nejméně vytížených sjezdovek a večerního lyžování.

Lyžování ale nadále funguje, na sjezdovkách máme 30 až 40 cm sněhu, na lanovkách nejsou žádné fronty, takže lyžaři si mohou opravdu dobře zajezdit.

Nové vyhlídky nad Dolní Bečvou.

Nový turistický cíl v Beskydech. Tři vyhlídky na dříve nepřístupném kopci

Tisíc metrů nových zpevněných stezek s lavičkami a tři přístřešky zdobí nově kopec nad bývalým lomem v Horní Bečvě na Rožnovsku. Projekt iniciovaný obcí vyšel na necelé čtyři miliony. 

Přečíst článek

Výborný byl během Vánoc ohlas i na lyžování na sjezdovce Nová Skalka ve Skiareálu Ještěd, kam jsme před letošní sezonou instalovali i nejmodernější osvětlení na večerní lyžování. Zdejší nadmořská výška je však náročnější na výrobu i uchování sněhu, během tohoto týdne jsme proto museli provoz lanovky a denního a večerního lyžování přerušit. Již od středy by měly teploty opět padnout pod nulu a my jsme připraveni začít areály opět zasněžovat a připravit je do provozu.

Ubylo kvůli teplému počasí v uplynulých dnech návštěvníků a projeví se to na celkovém počtu návštěvníků v letošní sezoně?

Úbytek návštěvníků na přelomu roku a v prvních dnech ledna je zcela běžný. Vlivem počasí je sice propad o něco větší, než jsme čekali, ale věříme, že se zima i lyžaři brzy vrátí.

Gastro v čase pandemie

Tak budeme propouštět, reagují hoteliéři a restauratéři na zrušení vládní pomoci

Podnikatelé a firmy působící v turismu přišli během pandemie nejméně o polovinu příjmů. Přitom zaměstnávají čtvrt milionu lidí, jejichž živobytí je nyní ještě více ohroženo, tvrdí Česká unie cestovního ruchu.

Přečíst článek

Kolik návštěvníků ve střediscích TMR letos očekáváte ve srovnání s loňskou a předloňskou sezonou ? A co na letošní sezonu bude mít hlavní vliv?

S loňskou sezonou se srovnávat nelze, ta trvala jen devět dní v prosinci, takže jako kdyby nebyla. Letošní sezóna i díky skvělému startu bude lepší. Musíme se ale připravit na to, že z důvodu výpadku zahraničních turistů a v souvislosti s omezeními týkajícími se vyloučení neočkovaných návštěvníků z našeho lyžařského provozu – neboť těm není možné podle vládních nařízení prodat skipas – by návštěvnost oproti sezóně před covidem měla být nižší o zhruba 30 procent. To ale v případě, že omikron nepřinese další komplikace.

Kolik letos TMR investovala do svých areálů a může aktuální teplé počasí návratnost těchto investic ohrozit, případně prodloužit?

Po loňské kritické situaci jsme si mohli dovolit investovat pouze do nezbytně nutných provozních záležitostí. Výjimkou byla finalizace projektu Nová Skalka, instalací nového osvětlení na večerní lyžování a špičkové zasněžovací technologie jsme středisko na Ještědu posunuli o pořádný kus kupředu a návštěvníkům nabídli novou, jeden a půl kilometru dlouhou sjezdovku. Když se na to podíváme z pohledu návratnosti, vše bude záviset na délce oblevy nebo taky trvání případných covidových omezení.

česká pětikoruna (ilustrační foto)

Dobrá zpráva pro turisty: Koruna poprvé od doby před pandemií posílila pod 25 korun za euro

Česká koruna na Štědrý den poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tyto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Dostala se až na úroveň 24,972 za euro. Je to dobrá zpráva pro ty, co se chystají na hory do zahraničí, v příštím roce ale koruna zase oslabí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme