Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský Lukoil se pokusí obejít sankce

Lukoil
ČTK
 ČTK

Největší soukromý prodejce ruské ropy se chystá na sankce. Ve hře je přejmenování poboček i prodej některých částí.

Reklama

Ruská ropná společnost Lukoil PJSC uvažuje o rozdělení své divize obchodu s ropou a prodeji své rafinerie v Itálii. Chce tak omezit dopad sankcí a nadcházejícího embarga Evropské unie na ruskou ropu. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Lukoil je největším soukromým producentem ropy v Rusku a není pod sankcemi EU.

Lukoil možná přistoupí k restrukturalizaci své obchodí divize Litasco. Vzniknout by mohly dvě pobočky, z nich jedna bude sídlit v Ženevě a druhá v Dubaji.

EU, ilustrační foto

Evropská komise představila nový energetický balík. Omezí cenu plynu, nezavede ale cenový strop

Evropská komise (EK) navrhla vytvořit mechanismus, který by v nadcházející zimě umožnil dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Jde o součást dalšího souboru opatření, kterými chce unijní exekutiva bojovat proti energetické krizi. Nový plán stanovuje i principy pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované varianty cenového stropu.

Přečíst článek

Lukoil také zkoumá možnost prodeje své rafinerie ISAB na Sicílii s kapacitou 300 tisíc barelů denně. Závod odebírá ruskou ropu, ale hrozí, že jakmile vstoupí 5. prosince v platnost zákaz EU, nebude moci tuto ropu získávat. Věřitelé také nechtějí firmě poskytnout peníze na nákup jiných dodávek.

Přejmenování poboček v Evropě i Emirátech

Firma Litasco v roce 2019 podle svých internetových stránek koupila a prodala kolem čtyř milionů barelů ropy a rafinovaných produktů denně. To z ní činí jednoho z největších obchodníků s ropou na světě.

Podle plánu by se ženevská pobočka měla jmenovat Litasco West. Nadále by odebírala neruskou ropu a provozovala další evropské rafinerie v Bulharsku a Rumunsku a také by si ponechala menšinový podíl v nizozemském závodě Zeeland provozovaném firmou TotalEnergies.

Plyn, ilustrační foto

Putinova noční můra. Cena plynu dramaticky klesá

Rychlé dodávky z alternativních zdrojů, německé zásobníky téměř plné a více než příhodná předpověď počasí. Zdá se, že Evropa přeci jen energetickou krizi zvládne.

Přečíst článek

Dubajská pobočka by se jmenovala Litasco Middle East. Byla by zodpovědná za obchodování s ruskou ropou a řízením asijských operací, včetně singapurské pobočky, uvedly zdroje. Dubajskou pobočku by nadále vlastnil Lukoil, není ale jasné, jak by to bylo s vlastnictvím ženevské pobočky.

Emiráty bez sankcí

Firma Litasco již přesunula větší část svých obchodních aktivit do Dubaje. Zde se počet zaměstnanců zvýšil na 40 z deseti před ruskou invazí. Dubaj se stala přední destinací pro jednotlivce i firmy z Ruska, kteří se chtějí přesunout do zahraničí. Spojené arabské emiráty nenásledovaly Evropu a USA a neuvalily na Rusko sankce. Jsou atraktivní také kvůli daním.

Rafinerie ISAB se nachází blízko města Syrakusy a je jednou z největších v Evropě. Podle zdrojů je o ní zájem, mezi potenciálními kupci jsou dubajská společnost Onex Holding a americký fond Crossbridge Energy Partners. Italská vláda situaci pozorně sleduje, v březnu ale uvedla, že znárodnění závodu neplánuje. Rafinerie se na dodávkách paliva v Itálii podílí přibližně čtvrtinou a přímo i nepřímo zaměstnává více než 3000 lidí.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Loyalita za peníze. Putin zdvojnásobil platy ruským úředníkům na okupované Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos, podle kterého osoby zastávající funkce ve státním aparátu a odeslané služebně do okupovaných oblastí na východě a jihu Ukrajiny budou dostávat dvojnásobný plat. O Putinově dekretu informovala ruská média.

Přečíst článek

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Už to začíná. Průmyslové podniky propouštějí první lidi. Přichází čas vlků

Jako první vlaštovka vyletěl s podzimem do povětří Jiří Hlavatý. Majitel Juty a bývalý senátor. Jeho společnost vyrábí z umělé hmoty vlákna a koberce. V českých žebříčcích je řazený mezi miliardáře. Z jeho fabrik odejde pět procent zaměstnanců. Přišel o ruský trh, navíc jsou tu drahé energie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

K čemu jsou sankce? Rusko díky bulharské výjimce získává miliardy na financování války

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme