Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sázka na budoucnost. MTX Group Petra Otavy dá miliardy na udržitelnost

MTX Group
MTX Group, užito se svolením
 ČTK

Průmyslová skupina MTX Group hodlá investovat do modernizace a udržitelných projektů. V příštích šesti letech plánuje dát na tyto účely více než 7,5 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde do areálu společnosti Al Invest v Břidličné na Bruntálsku, kde mají za více než čtyři miliardy korun vzniknout dvě haly využívající nejmodernější technologii výroby hliníkových polotovarů, uvedli zástupci skupiny miliardáře Petra Otavy.

Reklama

V příštích šesti letech plánuje MTX Group celkem 25 investic do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace svých podniků a technologií.

Brian Moynihan, vákonný šéf BoA

Vlivný bankéř v Davosu: Kapitalismus se musí podřídit udržitelnosti

Výkonný ředitel Bank of America Brian Moynihan na Světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že je potřeba přesně definovat, co vlastně jsou ona neustále opakovaná kritéria udržitelnosti neboli ESG. A to skutečně natvrdo, nikoli vágně, jak se doposud děje, protože to nefunguje.

Přečíst článek

"Pro průmysl jsou obrovskou příležitostí zelené technologie a obnovitelné zdroje energií, recyklace a využívání odpadů, odpadové hospodářství, integrace výrobních procesů a efektivní logistika, či šetření materiálů. A tímto směrem s MTX Group jdeme a připravili jsme projekty v hodnotě více než sedm miliard korun, abychom se k tomuto cíli dostali," uvedl šéf strategie MTX Group David Bečvář. Dodal, že vše bude hotové a v ostrém provozu do roku 2028.

Nejvíce půjde do Al Investu v Břidličné

Jednou z největších investičních akcí bude projekt Alfagen v areálu společnosti Al Invest v Břidličná. MTX Group v něm hodlá postavit za 4,2 miliardy korun dvě nové průmyslové haly, které budou využívat současné nejmodernější technologie výroby hliníkových polotovarů, mimo jiné tyčí pro automobilový průmysl. V letošním roce bude skupina investovat 150 milionů korun.

V Davosu začíná světvé fórum, ekonomové očekávají, že svět nemine recese.

Inflace, zadlužení, válka. Globální recese je pravděpodobná, ukazuje průzkum

Dvě třetiny hlavních ekonomů ze soukromého a veřejného sektoru očekávají v letošním roce globální recesi. Ukázal to průzkum Světového ekonomického fóra (WEF). Přibližně 18 procent z nich přitom považuje recesi globální ekonomiky za velmi pravděpodobnou. To je více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím průzkumem z loňského září.

Přečíst článek

"Díky novým technologiím ušetříme s MTX Group bezmála 24 tisíc megawatthodin za rok, v celkovém rozsahu to činí 30 procent spotřeby energií a díky nové možnosti využívání zeleného vodíku ušetříme ještě dalších deset procent oproti současnému stavu," uvedl Bečvář. Nové technologie zároveň umožní využít o třetinu více hliníkového šrotu než dosud. Díky tomu se MTX Group po modernizaci podle Bečváře stane světovou špičkou ve výrobě hliníkových polotovarů z pohledu spotřeby energie na kilo výrobků.

Dalších 1,5 miliardy korun dá skupina do modernizace ústecké společnost Povrly Copper Industries. Továrnu by měla modernizovat výrobu zinkových a měděných polotovarů a zavést produkci elektrovodné mědi. Miliardu a čtvrt chce MTX Group v následujících dvou letech vložit do pozemků a stavby fotovoltaických elektráren. Cílem je snížit energetickou náročnost podniků patřících skupině.

Abigail Disney, filmová producentka a dědička filmového impéria Disney

Zdaňte nás, žádá lídry v Davosu dvě stě miliardářů. Je mezi nimi i dědička impéria Disney

Není to vtip. Společenská odpovědnost některých velmi movitých lidí je vede tak daleko, že již před lety dali dohromady nevládní uskupení Patriotic Millionaires s cílem prosadit vyšší daně bohatým a ultrabohatým lidem ve světě s cílem zlepšit podmínky těch méně movitých. A nyní se dvě stovky z nich včetně dědičky zábavního impéria Disney či herce Marka Ruffala obrátili na ekonomickou elitu shromážděnou na tradičním summitu v Davosu, aby se opět plánem na vyšší daně pro superbohaté zabývali, napsal server CNBC.

Přečíst článek

MTX Group je český průmyslově obchodní a výrobní holding, který se zaměřuje především na kovy, energetické komodity, obaly, trading a služby. Do skupiny patří 20 společností, například Metalimex, OKK Koksovny, Al Invest Břidličná, Strojmetal, Měď Povrly, Tapa Tábor nebo ICE Industrial Services. Celkem zaměstnává kolem 2500 lidí.

V roce 2021 měla skupina obrat 54 miliard korun. Zisk před zdaněním, odpisy a amortizací EBITDA meziročně stoupl o 1,1 miliardy na 2,6 miliardy korun. Otava je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 19. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 18,2 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme