Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České dráhy - informace o tématu

Kupka: Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě

Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě, včetně Českých drah, uvedl ministr Kupka

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie a sabotování její klíčové infrastruktury uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě. Podle listu Financial Times (FT) to uvedl český ministr dopravy Martin Kupka. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle státní agentury TASS reagoval slovy, že jde o „nepodložená obvinění“.

Přečíst článek
Radim Jančura, šéf RegioJet

Jančura: Do sedmi let můžeme mít třetinu železničního trhu

Majitel dopravní společnosti RegioJet Radim Jančura předpokládá, že až kraje a ministerstvo dopravy v následujících sedmi letech vypíšou výběrová řízení na provoz regionálních a dálkových vlaků, získá podíl na trhu 30 až 40 procent. Řekl to v rozhovoru pro ČTK. Uvedl, že se konečně po 15 letech dočkal okamžiku, kdy loni v prosinci vypršela výjimka, která umožňovala zadávat provoz vlaků napřímo bez soutěže.

Přečíst článek
České dráhy zdražily jízdné. Nejvíc to pocítí důchodci

Lukáš Kovanda: Z Prahy do Brna jezdili důchodci ještě nedávno za pár korun. Nyní se opět prohnou

České dráhy letos opět výrazně zdraží jízdné. Například důchodci si tak za poslední necelé dva roky připlatí za vlak přes 150 procent, což je výrazně nadinflační.

Přečíst článek
České dráhy od 10. prosince kvůli inflaci zdraží jízdné o 9,5 procenta

Inflace opět úřaduje. České dráhy od prosince zdraží ceny jízdného

České dráhy od 10. prosince zdraží jízdné v průměru o 9,5 procenta. Zdražení reflektuje inflaci a rostoucí ceny údržby, nafty či náhradních dílů. Dopravce mění ceny jízdenek pravidelně s novými jízdními řády, loni vzrostlo jízdné o 15 procent.

Přečíst článek
České dráhy doprodaly pozemky na smíchovském nádraží

České dráhy za miliardy doprodaly pozemky na smíchovském nádraží

České dráhy prodaly zbývající část pozemků na smíchovském nádraží v Praze za necelé dvě miliardy korun. Přes 126 tisíc metrů čtverečních pozemků odkoupí společnost Sekyra Group. České dráhy uvedly, že dohromady tak za pozemky na Smíchově získaly 2,4 miliardy korun. Na pozemcích má vyrůst nová čtvrť Smíchov City.

Přečíst článek
České dráhy hlásí první pololetní zisk po čtyřech letech ztrát. Lidé více cestují

AKTUALIZOVÁNO: České dráhy hlásí první pololetní zisk po čtyřech letech ztrát. Lidé více cestují

Téměř miliardu korun hrubého zisku dosáhly České dráhy v prvním pololetí. Loni ve stejném období byly v téměř obdobné ztrátě. Ke změně přispěla osobní doprava i zklidnění cen energií, uvedl holding vlastněný státem.

Přečíst článek
Na zkušebním okruhu ve Velimi začne testování souprav ComfortJet pro České dráhy

FOTOGALERIE: Na okruhu ve Velimi začnou testy nových souprav ČD ComfortJet

Na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi na Kolínsku začnou zkoušky a schvalování jednotek ComfortJet. Na okruh dorazila první zkrácená souprava se šesti vozy.

Přečíst článek
Na české železnice vyrazily nové vlaky RegioFox

Na české železnice vyrazily vlaky RegioFox, kromě nafty je může pohánět i biopalivo

České dráhy zahájily zkušební provoz nových motorových vlakových souprav RegioFox. První cestující se svezli dnes dopoledne z Rakovníka do Berouna. V dalších týdnech může být do zkušebního provozu uvedeno až šest souprav RegioFox. Jedna jednotka stojí přibližně 95 milionů korun.

Přečíst článek
Deutsche Bahn

Rychlotratě by do roku 2050 mohly propojit dvě třetiny Evropanů, odhaduje studie Deutsche Bahn

Do roku 2050 by mohly mít dvě třetiny Evropanů přístup k vysokorychlostní železnici, která by propojila všechny evropské metropolitní regiony a velká města. V čerstvé studii o rozvoji evropských rychlotratí to uvádí německé dráhy Deutsche Bahn (DB).

Přečíst článek
Průvodčí, České dráhy

České dráhy opět ztratily část trhu ve prospěch Jančurova RegioJetu

České dráhy loni opět ztratily část trhu osobní železniční dopravy v ČR. Uvádí to výroční zpráva Správy železnic. Ze soukromých dopravců nejvíc své postavení na trhu posílil Jančurův RegioJet.

Přečíst článek
Průvodčí, České dráhy

AKTUALIZOVÁNO: České dráhy se po dvou letech miliardových ztrát přehouply do hrubého zisku 400 milionů

Skupina České dráhy po dvou ztrátových letech vykázala loni hrubý zisk 396 milionů korun, což je oproti předchozímu roku lepší hospodářský výsledek o více než dvě miliardy. Po zdanění však firma vykázala konsolidovanou ztrátu 139 milionů korun. Zisková byla nákladní doprava, osobní skončila v minusu. Výsledku pomohl návrat cestujících po koronavirové krizi. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. České dráhy v loňském roce přepravily 157 milionů zákazníků, meziročně o 36 milionů více.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme