Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusňákův realitní fond expanduje do Polska. Za akvizice dá letos dvě miliardy

David Rusňák, DRFG
DRFG
Stanislav Šulc
sta

Po nedávném nákupu varšavských kanceláří skupinou PPF se do polských realit pouští další český hráč. Hned pětici retail parků do svého portfolia získal nemovitostní fond Czech Real Estate Investment Fund (CREIF) patřící do skupiny miliardáře Davida Rusňáka. Fond letos plánuje ještě další akvizice v České republice. Celkem utratí kolem dvou miliard korun.

Reklama

Vstup na polský trh reflektuje dlouhodobou strategii fondu, tedy vysokou výnosovou a regionální diverzifikaci portfolia, orientace primárně na regionální retail parky se zaměřením na prodejce potravin a zboží základní potřeby, a dále na logistické stavby a objekty lehké výroby,“ vysvětluje Martin Slaný, hlavní ekonom investiční skupiny DRFG, která je zakladatelem fondu.

Polská ekonomika je stabilní, se silným domácím trhem, maloobchodní tržby jsou jedny z nejrychleji rostoucích v EU a nasycenost trhu obchodními plochami je výrazně nižší než u nás. To vše jsou dobré předpoklady pro dlouhodobě stabilní výnos,“ dodal Slaný.

solární panely

DRFG jde do fotovoltaiky

První fotovoltaické elektrárny budou nainstalovány na střechy obchodního centra Haná v Olomouci, nákupního centra Géčko v Liberci nebo obchodního centra Paráda v Hodoníně. 

Přečíst článek

Rozšířením stávajícího portfolia o dva velké a tři menší retail parky v okresních i větších městech Polska získal fond dalších téměř 50 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Více jak polovinu plochy tvoří nákupní centra ve městech Ciechanów a Štětín. Další tři nakoupené nemovitosti jsou retail parky Poznaň, Piekary Śląskie a retail park Józefosław nacházející se na jihu Varšavy.

Nákupy za dvě miliardy

Fond na nákupy získal finance díky růstu vkladů klientů, který podle informací CREIF za letošek dosáhl osmi procent, a také prodejem některých nemovitostí. Fond se například počátkem prosince zbavil pražských nemovitostí Retail Arena Chodov a ProStorage, brněnského OC Riviéra a Retail Parku Car v Českých Budějovicích.

David Rusňák, DRFG

Rusňák a spol. vsadili na nájemní byty. A nevypadá to špatně

Skupina Czech Home Capital vlastní přes tisícovku nájemních bytů, další tisíce spravuje. Co se týče rizika, je na sebe celkem přísná.

Přečíst článek

Fond tak pokračuje v dlouhodobě chystané obměně portfolia. Ještě do konce roku má v plánu nakoupit tři další nemovitosti, tentokrát na území České republiky. Celkové hodnota nakoupených nemovitostí tím přesáhne v letošním roce dvě miliardy korun.

Nejedná se o první Rusňákovy aktivity v Polsku. V regionu Horního Slezska skupina DRFG realizuje výstavbu logistické haly ve městě Sosnovec a Vladislav.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace dál svižně roste

Ani listopad nepřinesl zklidnění tuzemské výrobní inflace. Vysoké ceny surovin, energií i mezinárodní dopravy tlačí zejména ceny v průmyslu stále nahoru. V listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta, uvádí Český statistický úřad. Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenali i další výrobci. V zemědělství byly ceny meziročně vyšší o 14,6 procenta, ve stavebnictví o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,8 procenta.

Přečíst článek

Muchovské ilustrace

Digitální Mucha jde do dražby. V nabídce bude i Slovanská epopej

Již tento pátek budou mít sběratelé možnost pořídit si skutečný unikát. Do prodeje jdou ilustrace legendárního Alfonse Muchy v podobě nezaměnitelných digitálních tokenů, tedy NFT. Netradičním artiklem zahajuje činnost nová platforma na prodej digitálního umění Vive Arts. Ceny budou startovat níž než u Muchových klasických děl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme