Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská pobočka Google krachuje, zřejmě neustála tlak Kremlu. Má zablokovaný účet

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.
Pxhere
Dušan Kütner
duk

Ruská pobočka společnosti Google Alphabet podala návrh na insolvenci, podle zprávy zveřejněné na ruském oficiálním registru Fedresurs. Dceřiná společnost „podala oznámení o úmyslu prohlásit insolvenční (úpadek)“, uvedla agentura Reuters. Ruská dceřiná společnost plánuje vyhlásit bankrot poté, co úřady zabavily její bankovní účet, což znemožnilo provádět operace, uvedl mluvčí společnosti Google.

Reklama

Ruské úřady zabavily bankovní účet společnosti Google. Nyní je neudržitelné, aby naše kancelář v Rusku fungovala, včetně zaměstnávání a vyplácení zaměstnanců v Rusku, plateb dodavatelům a prodejcům a plnění dalších finančních závazků," uvedl mluvčí společnosti Google.

Google společnosti Alphabet je v Rusku již měsíce pod tlakem za to, že nemazal obsah, který Moskva považuje za nezákonný, a omezil přístup k některým ruským médiím na YouTube, uvedl Reuters. V prosinci Rusko udělilo společnosti Google pokutu ve výši 7,2 miliardy rublů (asi 2,65 miliardy korun) za to, co podle Moskvy bylo opakované nesmazání obsahu, který Kreml považuje za nezákonný. Finanční sankce je v takovém případě první trest, a to na základě příjmů firmy. Tato pokuta se zvýšila o 506 milionů rublů kvůli poplatku za vymáhání, ukázaly údaje soudních exekutorů.

Google, ilustrační foto

Mašina na miliardy Google se zadrhává. Naopak Microsoft vydělává nad očekávání skvěle

Technologičtí giganti postupně zveřejňují výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Zatímco razantní růst Googlu daný zejména pandemií se pomalu zastavuje, nahoru jde Microsoft. Důvod? Jeho sázka na cloudové služby.

Přečíst článek

Televizní pravoslavný kanál Cargrad TV vlastněný sankcionovaným ruským podnikatelem Konstantinem Malofejevem v dubnu uvedl, že soudní exekutoři zabavili společnosti Google jednu miliardu rublů (asi 290 milionů korun) kvůli tomu, že se stanici nepodařilo obnovit přístup k jejímu účtu na YouTube. Nyní je to poprvé, co americký technologický gigant uvedl, že mu byl ruský bankovní účet obstaven.

Google bezprostředně nepotvrdil, zda k jeho záměru vyhlásit bankrot vedlo zabavení těchto prostředků, nebo z jiného důvodu. Databáze ruského federálního soudního exekutora uvádí od poloviny března dvě exekuce, aniž by upřesnila jejich částky a další pokuty a poplatky za exekuci.

Burza, ilustrační foto

Bilion dolarů. O tolik se snížila hodnota amerických BigTechů za pouhé tři dny

Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů korun). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.

Přečíst článek

Informace zveřejněné na ruském oficiálním registru Fedresurs uvádí, že dceřiná společnost Google „předložila oznámení o záměru prohlásit na sebe insolvenční (úpadek)“. „Od 22. března 2022 předvídá firma vlastní úpadek a neschopnost plnit své peněžní závazky, potřebuje vyplatit odstupné a nebo odměny zaměstnancům pracujících nebo dříve pracujících na základě pracovní smlouvy a oznamuje povinnost zaplatit povinné platby ve stanovené lhůtě,“ stojí podle agentury Reuters v oznámení insolvenčnímu soudu.

Google pozastavil drtivou většinu svých komerčních operací v Rusku poté, co Moskva 24. února vyslala na Ukrajinu desítky tisíc vojáků. „Bezplatné služby včetně vyhledávání, YouTube, Gmailu, map a Play zůstanou k dispozici pro ruské uživatele,“ uvedla firma. Generální ředitel Rostelecomu Michail Osejevskij podle agentury TASS uvedl, že Google v zemi funguje normálně, včetně všech svých serverů.

Zničený ruský tank u obce Malaja Rohan v Charkovské oblasti.

Invaze se pro nás nevyvíjí dobře, situace se zhoršuje, šokoval v ruské populární talk show vojenský analytik

Účastníci populární talk show „60 minut" v celostátní televizi Rossija ztratili řeč, když v diskuzi o invazi na Ukrajinu jeden z účastníků debaty, vojenský analytik a plukovník ve výslužbě Michal Chodarjonok prohlásil, že invaze neprobíhá dobře a situace se pro ruské vojáky zhoršuje. Tak upřímné zhodnocení situace je v zemi, v níž hrozí až 15 let vězení za kritiku války a „dehonestaci“ armády, zcela výjimečné, napsal list The New York Times.

Přečíst článek

Tržby dceřiné společnosti Google v Rusku v roce 2021 byly 134,3 miliardy rublů (asi 36 miliard korun), ukázala databáze ruských společností Spark zpravodajské agentury Interfax.

Rusko v úterý uvedlo, že neplánuje blokovat YouTube od Googlu, a to navzdory opakovaným výhrůžkám a pokutám, neboť uznalo, že takový krok by pravděpodobně způsobil poškození ruských uživatelů, a proto je třeba se tomu vyhnout.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme