Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Invaze se pro nás nevyvíjí dobře, situace se zhoršuje, šokoval v ruské populární talk show vojenský analytik

Zničený ruský tank u obce Malaja Rohan v Charkovské oblasti.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Účastníci populární talk show „60 minut" v celostátní televizi Rossija ztratili řeč, když v diskuzi o invazi na Ukrajinu jeden z účastníků debaty, vojenský analytik a plukovník ve výslužbě Michal Chodarjonok prohlásil, že invaze neprobíhá dobře a situace se pro ruské vojáky zhoršuje. Tak upřímné zhodnocení situace je v zemi, v níž hrozí až 15 let vězení za kritiku války a „dehonestaci“ armády, zcela výjimečné, napsal list The New York Times.

Reklama

Vojenský analytik Michail Chodarjonok v talk show „60 minut“ ruské státní televize Rossija nechal v pondělí své kolegy panelisty v ohromeném tichu, když prohlásil, že konflikt na Ukrajině se pro Rusko zhoršuje. Poskytl tak upřímné hodnocení, které je prakticky vyloučeno z oficiálního vysílání v Rusku. Byl to vzácný moment upřímné analýzy v zemi, kde kritika válečného úsilí může vést k trestu odnětí svobody, a média se obecně drží pravidel, která nastavil Kreml, poznamenal The New York Times.

„Situace se pro nás zjevně zhorší,“ řekl Chodarjonok, plukovník ve výslužbě a konzervativní vojenský publicista. Mezi problémy, o kterých se Chodarjonok nepřímo v talk show zmínil, patřila nízká morálka, množství západních zemí stavějících se proti Rusku a počet bojovníků a množství materiálu, které se podařilo Ukrajině získat.

Dolary, ilustrační foto

Dolary? Máte dolary? Rusové se po nich pídí na černém trhu

Rubl je v současné době o čtvrtinu silnější vůči dolaru než před začátkem Putinovy invaze na Ukrajinu. Omezení na ruském bankovním trhu a nedostatek dolarů v zemi ale způsobují, že řada Rusů začala shánět dolary jak za komunismu – na černém trhu a za nevýhodnější kurz, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jsme v naprosté geopolitické izolaci a celý svět je proti nám, i když si to nechceme přiznat,“ řekl s tím, že ruské „zdroje, vojensko-politické a vojensko-technické, jsou omezené.“  Vyzval také Rusy, aby neužívali „informační sedativa“. Na záznam talk show poprvé upozornil Francis Scarr ze společnosti BBC Monitoring, která sleduje ruské vysílání.

Kromě zpochybňování ruské pozice nastal další pozoruhodný okamžik ve chvíli, kdy Chodarjonok poznamenal, že se zdá, že „Ukrajina má dynamiku“. Rusové měli mylně tendenci pokoušet se zveličit problémy několika vojáků v ukrajinské armádě, aby očernili celou její armádu, řekl. Ve skutečnosti byla Ukrajina připravena postavit milion mužů, kteří dostali dostatek zbraní, byli vysoce motivovaní a dostávali stále větší množství vojenské podpory ze Spojených států a Evropy, dodal.

Pšenice, ilustrační foto

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Přečíst článek

Zpravodajské diskusní pořady v Rusku jsou obecně velmi hlasité až ukřičené, přičemž panelisté se většinou snaží přehlušit ostatní. V této talk show však ostatní panelisté zůstali v ohromeném tichu. Pouze Olga Skabejevová, moderátorka, která až fanaticky sleduje kremelskou linii, přerušovala někdy napjaté výměny názorů oficiálními pravdami.

Chodarjonok byl v minulosti kritický k ruským vojenským operacím často. V neobvyklém sloupku zveřejněném na začátku února před invazí varoval a řekl, že to nebude jednoduchá cesta, kterou mnozí ruští analytici očekávali, a že to není v ruských „národních zájmech“.

Automobil Moskvič, který se vyráběl do roku 1991 a v roce 2022 začne výroba v Rusku znovu.

Moskviče se vrací, vyrábět je budou v Rusku místo renaultů. A prý budou i elektrické

Po jedenadvaceti letech od ukončení výroby se na ruský trh vrátí automobilová ikona Sovětského svazu, značka Moskvič. Rozhodla se tak moskevská vláda poté, co na ni automobilka Renault převedla veškerá aktiva své ruské pobočky včetně továrny v hlavním městě. Důvodem odchodu francouzského výrobce z Ruska je invaze na Ukrajinu. Zbaví se tak i svého většinového podílu v továrně vyrábějící auta značky Lada, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Přesně předpověděl, že Ukrajinci budou tvrdě bojovat na obranu své země a že Západ poskytne rozsáhlé zbraně. „Na Ukrajině nebude žádná blesková válka,“ napsal v Nezavisimoje Vojennoje Obozrenije, ruské týdenní příloze novin o vojenských záležitostech. V některých aspektech ale i ocenil ruské snahy, například, že ruské pokroky ve východní oblasti Donbasu byly způsobeny disciplínou, výcvikem, morálkou jeho armády a účinností dělostřelectva. Zopakoval také nepodložené ruské tvrzení, že ukrajinská strana pěstovala nacisty.

Ještě dříve, asi rok poté, co Rusko v roce 2015 vyslalo svou armádu do Sýrie, aby podpořilo prezidenta Bašára al-Asada, napsal sloupek pro internetovou zpravodajskou službu Gazeta.ru, v níž naznačoval, že syrská armáda je nedůstojným spojencem kvůli nedostatku jejích vojenských úspěchů a korupci.

>>>>>> Další články k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme