Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mašina na miliardy Google se zadrhává. Naopak Microsoft vydělává nad očekávání skvěle

Google, ilustrační foto
Robert Scoble / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Technologičtí giganti postupně zveřejňují výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Zatímco razantní růst Googlu daný zejména pandemií se pomalu zastavuje, nahoru jde Microsoft. Důvod? Jeho sázka na cloudové služby.

Reklama

Americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o osm procent na 16,4 miliardy dolarů (zhruba 379 miliard korun). Tržby společnosti stouply o 23 procent na 68 miliard dolarů. Tempo jejich růstu tak poprvé od roku 2020 zpomalilo pod 30 procent, upozornila agentura AP.

Poptávka po službách podniku v poslední době prudce rostla, protože pandemie covidu-19 vedla k rozšíření práce z domova a přiměla lidi trávit více času na internetu. Zpomalení růstu tržeb v prvním čtvrtletí nicméně podle agentury AP signalizuje, že příznivý vliv pandemie na aktivity podniku začíná polevovat. Akcie společnosti Alphabet krátce po zveřejnění výsledků ztrácely více než šest procent.

Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Přečíst článek

Google je největší internetový vyhledávač na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Jeho tržby z reklamy se v prvním čtvrtletí zvýšily o 22 procent na 54,7 miliardy dolarů. Společnost Insider Intelligence podle agentury Reuters předpokládá, že podíl Googlu na globálním trhu s internetovou reklamou bude v letošním roce činit 29 procent.

Microsoft vydělává na cloudu

Naopak nad očekávání dobře se dařio softwarové společnosti Microsoft, která ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o osm procent na 16,7 miliardy dolarů (zhruba 386 miliard korun). Její čtvrtletní tržby překonaly očekávání, podpořila je silná poptávka po cloudových službách.

Tržby se ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, zvýšily meziročně o 18 procent na 49,4 miliardy dolarů. Analytici je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 49,1 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Poptávku po produktech a službách společnosti Microsoft v době pandemie covidu-19 podpořil rozmach práce a vzdělávání z domova. Platforma Azure a další cloudové služby vykázaly ve třetím finančním čtvrtletí nárůst tržeb o 46 procent. Silný růst tržeb zaznamenala také internetová profesní síť LinkedIn, která je součástí Microsoftu od roku 2016.

Bill Gates

Musk se pohádal s Gatesem kvůli akciím Tesly. V sázce jsou stamiliony dolarů

Dvojice miliardářů se pohádala prostřednictvím SMS zpráv. Důvod? Gatesova sázka proti růstu akciím Muskovy společnosti Tesla.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Majetek Putina? Možná větší než Bezose či Gatese

Evropská unie, Velká Británie, USA a Kanada se rozhodly kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zmrazit i majetek ruského prezidenta Vladimira Putina (a také ministra zahraničí Sergeje Lavrova). Podle dostupných odhadů Putin přitom patří mezi nejbohatší lidi na světě, ovšem přesný rozsah jeho majetku je stále předmětem polemik, uvedl časopis Fortune. Dopady jakýchkoli sankcí mířících přímo proti šéfovi Kremlu je tak podle něj těžké měřit.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme