Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na Ukrajině zdražuje ropu i zlato. Koruna padá

Fronta aut před ukrajinskou čerpací stanicí
ČTK
Lukáš Kovanda

Trhy se po šoku ze zahájení války na Ukrajině zčásti stabilizují. Koruna zpomalila své prudké oslabování. Unce zlata za poslední dva týdny podražuje o skoro 5000 korun.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin právě spouští plnou invazi na Ukrajinu. Začíná válka. Bude mít primárně geopolitické dopady. Ale pochopitelně i sociální a ekonomické, zřejmě katastrofální. A to i v dalších částech Evropy, než je Ukrajina.

Hned po zahájení ruské invaze na Ukrajinu dnes nad ránem z měn světa takřka nejvýrazněji ztrácely polský zlotý a česká koruna. Asijští měnoví obchodníci totiž zpanikařili, podívali se na mapu a zbavovali se měn zemí, jež jsou prostě jen Ukrajině geograficky blízké. Nejhůře tak dopadají měny Ruska, Kazachstánu, Běloruska, ale vedle Česka také Turecka, Maďarska či Polska. Nyní se už situace poněkud stabilizuje. Propad koruny zpomalil. I tak se ale česká měna poprvé od konce loňského prosince prodává za více než 25 korun za euro a nervozita je z okamžitých výkyvů kursu zřejmá. 

Koruna zažívá svůj nejhlubší jednodenní propad od roku 2020. Tehdy však padala také třeba ropa. Nyní ale ropa zdražuje, i v dolarech. Takže tím spíše v korunách. Korunová cena ropy se rychle blíží k historickým maximům. Dnes poprvé od roku 2014 překročila úroveň 2300 korun za barel ropy Brent. První, kdo válku pocítí na vlastní peněžence, proto budou motoristé. Pohonné hmoty rychle podraží dost možná až k úrovním 40 korun za litr benzínu a 39 korun za litr nafty.

Vůči dolaru, bezpečnému útočišti, slábne také euro. Zpevňuje naopak švýcarský frank, který je nyní vůči euru nejsilnější od roku 2015. Roli bezpečného útočiště pro časy války vedle amerického dolaru a švýcarského franku učebnicově plní také zlato. Takže není divu, že za poslední zhruba dva týdny troyská unce zlata zdražuje skoro o 5000 korun. V reakci na Putinův vpád na Ukrajinu a tamní vyhlášení stanného práva žlutý kov vzlétl ke svému více než ročnímu maximu. Míří k úrovni 2000 dolarů za troyskou unci.

Vzhůru jako raketa letí také cena zemního plynu v EU, a to mnohem výrazněji než zlato. Zelená transformace EU a německá Energiewende totiž učinily Evropu závislejší na ruském plynu než prakticky kdykoli v minulosti. Jde zřejmě o jeden z faktorů, které ruský prezident Vladimir Putin zakalkuloval do svého rozhodnutí dnes vpadnout na Ukrajinu.

Akciové trhy dnes podle všeho zažijí volný pád. Válka již poznamenala obchodování v Asii. V Evropě a v USA se teprve řádně obchodovat začne. Dařit se však bude surovinám, nejen ropě. Tedy i třeba akciím těžebních firem. Posílit by také mohli akcie zbrojařských firem.

Ruská vojska zatím, zdá se, na Ukrajině postupují hladce. Ukrajinští pohraničníci prý nekladou odpor, informuje ruská tisková agentura Interfax. Západ chystá tvrdší sankce. Ty ale Rusko nezastaví. Toto je vojenská operace. Zmrazení účtů tanky nezajímá.

>>>>>>> Vše k ukrajinské krizi čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme