Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtyři vratká křesla. Nový šéf koncernu VW chce snížit počet členů boardu

Oliver Blume, šéf koncernu Volkswagen
Volkswagen

Nastupující šéf automobilového koncernu Volkswagen Oliver Blume jako jeden z prvních kroků po nástupu do funkce chystá snížení počtu členů představenstva podniku. S odvoláním na několik informovaných zdrojů to uvedla agentura Reuters. Automobilky Volkswagen i Porsche, kterou Blume vede, se k věci nevyjádřily.

Reklama

„Některé dvojí funkce by se měly přehodnotit,“ uvedl jeden ze zdrojů. Počet míst v představenstvu by se podle zdrojů při reorganizaci mohl snížit na osm nebo devět. Za Herberta Diesse, jehož má Blume 1. září vystřídat, se počet členů představenstva rozrostl na 12.

Letadlo ruské letecké společnosti Aeroloft

Až na šroubky. Rusové kvůli sankcím rozebírají odstavená letadla na náhradní díly

Ruské letecké společnosti včetně státního Aeroflotu rozebírají letadla, aby si zajistily náhradní díly, které nemohou kvůli západním sankcím koupit od zahraničních dodavatelů. Agentuře Reuters to řekly čtyři zdroje z oblasti letectví. K této praxi bude podle předpovědí odborníků bude docházet v dosud nevídaném rozsahu.

Přečíst článek

Do Blumeho týmu budou podle zdrojů patřit finanční ředitel Arno Antlitz, dále personální ředitel Gunnar Kilian, vedoucí právního oddělení Manfred Döss a rovněž Thomas Schäfer, který vede důležitou skupinu značek Volume. Patří do ní VW, Škoda a Seat. Markus Duesmann, který šéfuje skupině prémiových značek Audi, Lamborghini, Bentley a motocyklové značce Ducati, by měl také zůstat. Změnit by se mohla jeho sféra působnosti.

Nejasná je budoucnost Ralfa Brandstättera, který v představenstvu odpovídá za provoz v Číně. Podobně se zdroje vyjádřily také o Hauke Starsové, která má na starost oblast informačních technologií. Ohroženy mohou být pozice šéfa nákupu Murata Aksela a obchodní ředitelky Hildegardy Wortmannové.

Drahý benzin

Na maržích na benzínu rejžují ropné firmy i v Německu

Ceny benzinu v Německu se nyní při porovnání s cenami ropy a kurzem dolaru nacházejí na příliš vysoké úrovni. Uvedl to podle listu Bild německý autoklub ADAC. Na vysokých cenách benzinu podle listu vydělávají ropné společnosti, jejichž ziskové marže u rafinerských aktivit se podle autoklubu ADAC od začátku roku více než zpětinásobily.

Přečíst článek

„Někdo by se mohl ptát, proč musí být manažer nákupu značky osobních vozů VW zároveň členem představenstva koncernu,“ uvedl jeden ze zdrojů a dodal, že to samé platí i pro Wortmannovou. Ta kromě Audi vede i prodejní oddělení koncernu.

Debatovat se patrně bude o široké škále úkolů technologického šéfa Thomase Schmalla, který je mimo jiné zodpovědný za automobilové dodavatele koncernu, rozvoj globální sítě továren na baterie a technologické platformy. Blume pravděpodobně přenese odpovědnost za výrobu na někoho jiného, uvedly zdroje.

Odstupující generální ředitel Diess nečekaně rezignoval „po vzájemné dohodě“ na jednání dozorčí rady minulý měsíc. V podniku bude nadále působit jako poradce, podle agentury DPA nejméně do podzimu 2025, do kdy má uzavřenou smlouvu.

Auto, ilustrační foto

Škodovce propadl zisk kvůli válce a dolaru. Mateřskému Volkswagenu se naopak daří

Finanční ředitel koncernu Volkswagenu Arno Antlitz uvedl, že firma „prokázala značnou finanční odolnost vůči bezprecedentním globálním výzvám“. Ve druhém pololetí navíc VW počítá, že se problémy s dodavatelskými řetězci zmírní.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme