Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf VW po úspěchu Porsche chce na burzu vyslat i další značky, včetně Škody. Tréninkově, zatím

Oliver Blume, šéf koncernu Volkswagen
Volkswagen
 ČTK

Škoda, Audi, Lamborghini, Bentley, Seat i Cupra. To jsou značky, které si zřejmě nanečisto zkusí přípravy vstupu na burzu. Alespoň takový je plán nynějšího šéfa koncernu VW Olivera Bumeho.

Reklama

Německá automobilová skupina Volkswagen chce na zkoušku uvést na burzu i další své značky. Rozhodla se tak poté, co se její dceřiná firma Porsche po vstupu na burzu minulý týden co do hodnoty téměř vyrovnala mateřskému koncernu. Německému hospodářskému deníku Handelsblatt to řekl generální ředitel Volkswagenu Oliver Blume. Neupřesnil ale, zda jsou další vstupy koncernových značek skutečně v plánu.

Blume nařídil dceřiným koncernovým společnostem, aby se zkušebně začaly připravovat na vstup na burzu. Na burze se zatím neobchodují značky Audi, Lamborghini, Bentley, Škoda, Seat a Cupra. Výsledky přípravných testů společnost představí na dni kapitálových trhů v příštím roce.

„Mělo by se to chápat jako trénink,” řekl Blume. „V rámci koncernu Volkswagen cítím jasnou motivaci dát kapitálovým trhům větší význam,” pokračoval. „Každý, kdo se připravuje na kapitálový trh, se zaměřuje na to podstatné,” dodal.

Porsche

Akcie Porsche strhly pozornost investorů. Frankfurt zažil největší IPO za čtvrt století

O akcie automobilky Porsche je zájem, po vstupu na burzu dnes otevřely na 84 eurech. Dopoledne se vyšplhaly až na 86,76 eura, ale v závěru se dostaly zpět na emisní cenu 82,50 eura. Primární veřejná nabídka (IPO) akcií Porsche je největší na frankfurtské burze od roku 1996, kdy tam vstoupil Deutsche Telekom. Primární veřejná nabídka automobilku Porsche ohodnocuje na 75 miliard eur (1,85 bilionu korun).

Přečíst článek

„Určitě bych si dokázal Volkswagen Group představit jako určitý druh holdingu pro různé společnosti zapsané na burze. Pokud by se to udělalo moudře, mohlo by to přidat významnou hodnotu a zlepšit konkurenceschopnost skupiny a značek,” uvedl automobilový expert firmy QuantCo Arndt Ellinghorst.

Akcie automobilky Porsche vstoupily na burzu minulý čtvrtek. Dnes před polednem přidávaly přes jedno procento na více než 83 eur, a pohybovaly se tak mírně nad emisní cenou. Akcie Volkswagenu vykazovaly růst skoro o tři procenta, výrazně ale zpevňoval celý trh.

Výroba automobilů, ilustrační foto

Hrozí přesun výroby Volkswagenu z Česka? ptá se Bloomberg

Německý automobilový koncern Volkswagen by v případě přetrvávajícího nedostatku zemního plynu mohl přesunovat výrobu z Německa a východní Evropy do jiných zemí, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na vyjádření zástupců podniku. Koncern Volkswagen má továrny v Německu, České republice a na Slovensku, tedy v zemích, které patří v Evropě k nejzávislejším na ruském plynu.

Přečíst článek

Herbert Diess, šéf VW

Diess končí v čele Volkswagenu. V pozici ho vystřídá šéf Porsche Blume

Generální ředitel automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess končí. S dozorčí radou společnosti se dohodl na tom, že funkci opustí k 1. září. Nahradit ho má dosavadní šéf Porsche Oliver Blume. Firma tento nečekaný krok oznámila ve svém sdělení.

Přečíst článek

Elektrické Porsche Taycan

Podíl v Porsche chtějí Katařani i Norský penzijní fond

Primární úpis akcií značky Porsche odstartuje již zítra. Volkswagen uvedl, že očekává prodej akcií v hodnotě 9,4 miliardy eur, což by značku ocenilo na 70 a75 miliard eur. Zájem mají největší investiční fondy světa. Prodej akcií však komplikuje provázanost Porsche a mateřského Volkswagenu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Škoda Enyaq IV

Stanislav Šulc: Škodovka není luxusní auto. Těm se na rozdíl od ní loni dařilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme