Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na maržích na benzínu rejžují ropné firmy i v Německu

Drahý benzin
iStock

Ceny benzinu v Německu se nyní při porovnání s cenami ropy a kurzem dolaru nacházejí na příliš vysoké úrovni. Uvedl to podle listu Bild německý autoklub ADAC. Na vysokých cenách benzinu podle listu vydělávají ropné společnosti, jejichž ziskové marže u rafinerských aktivit se podle autoklubu ADAC od začátku roku více než zpětinásobily.

Reklama

"V poměru k cenám ropy a kurzu dolaru je nyní benzin příliš drahý," řekl listu mluvčí ADAC. Autoklub rovněž vyzval řidiče, aby se vyhýbali čerpacím stanicím s příliš vysokými cenami a tankovali u levnější konkurence.

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek

Bild upozorňuje, že ceny ropy od poloviny března klesly o zhruba 26 procent, a vrátily se tak na úrovně z doby před začátkem ruského útoku na Ukrajinu. Cena benzinu však podle listu klesla pouze o 21 procent na 1,73 eura (zhruba 42,4 koruny) za litr a cena nafty dokonce jen o 18,5 procenta na 1,9 eura (zhruba 46,6 koruny) za litr.

Vysoké marže jsou problém i v Česku

V České republice se podle čtvrtečních údajů společnosti CCS benzin Natural 95 u čerpacích stanic prodával v průměru za 44,41 koruny za litr, což bylo o 1,41 koruny méně než před týdnem. Nafta zlevnila o 1,10 koruny na průměrných 45,11 koruny za litr.

Benzínová pumpa

Lukáš Kovanda: Stovky milionů korun skončí v kapsách čerpadlářů. Pro nic za nic

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic, informuje ministerstvo financí. Marže měly přesáhnout průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutat od květnových a červnových výsledků.

Přečíst článek

Ceny klesají již několik týdnů za sebou, paliva ale zůstávají výrazně dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 10,63 koruny na litru méně než nyní, diesel byl levnější dokonce o 13,46 koruny.

Mluvčí českého ministerstva financí Tomáš Weiss v pátek uvedl, že průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic v České republice.

Marže přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se držely na velmi nízké úrovni.

Generální tajemník OSN António Guterres nedávno odsoudil „groteskní chamtivost“ ropných a plynárenských společností a vyzval vlády po celém světě, aby zdanily jejich nadměrné příjmy a podpořily tak nejzranitelnější lidi, uvedla agentura Reuters.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme