Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podíl v Porsche chtějí Katařani i Norský penzijní fond

Elektrické Porsche Taycan
Marco Verch / Creative Commons / CC-BY 2.0
Stanislav Šulc
sta

Primární úpis akcií značky Porsche odstartuje již zítra. Volkswagen uvedl, že očekává prodej akcií v hodnotě 9,4 miliardy eur, což by značku ocenilo na 70 a75 miliard eur. Zájem mají největší investiční fondy světa. Prodej akcií však komplikuje provázanost Porsche a mateřského Volkswagenu.

Reklama

Pokud se to povede, půjde o největší událost evropských akciových trhů posledních deseti let. Na burzu se řítí legendární značka Porsche, jejíž část akcií chce přes burzu prodat většinový vlastník Volkswagen.

A zájem o podíl ve výrobci luxusních supersportů mají největší fondy světa. „Na IPO se chtějí podílet Katarský investiční fond, Norský penzijní fond, T. Rowe Price a ADQ. Tyto fondy by měly nakoupit akcie celkem v hodnotě 3,7 miliardy eur,“ uvedla agentura Bloomberg. To je více než třetina celkové předpokládané sumy, kterou IPO Porsche vynese.

Ferrari Purosangue

Tak to není za hubičku. Ferrari představilo nejdražší SUV světa. Jde na dračku

Italský výrobce supersportů na příští rok naplánoval revoluci. Ferrari Purosangue je jeho prvním počinem na poli rodinných vozítek a lze je označit za SUV. Firma však toto označení odmítá. Ostatně nejspíš by se tak vůz stal nejdražším sériově vyráběným SUV světa. Cena: 390 tisíc eur, tedy téměř 10 milionů korun.

Přečíst článek

Směrem k elektromobilitě

Volkswagen totiž uvedl, že cílí na částku 9,4 miliardy eur. Podle rámcové dohody z února má být prodáno na trhu 25 procent prioritních akcií, což odpovídá 12,5 procentu celkového kapitálu Porsche.

Okno pro podání nabídek na nákup akcií podle Bloombergu odstartuje již v úterý 20. září a obchody s akciemi by měly začít již 29. září.

Důvodem prodeje části akcií slavné značky je podle Volkswagenu snaha získat dostatek prostředků na tranzici automobilky směrem k elektromobilitě.

Porsche - ilustrační snímek

Porsche míří na burzu. Volkswagen si přijde na stamiliardy

Volkswagen chystá ambiciózní vstup Porsche na burzu. Cílem je získat prostředky na elektrifikaci modelových řad Porsche.

Přečíst článek

Problém jménem Oliver Blume

Uvedení Porsche na burzu je pokračováním příběhu slavné značky, který se zamotal v roce 2009. Tehdy vznikla nová akciová struktura, v níž majoritu od rodin Porscheů a Piëchů převzal Volkswagen a došlo k dohodě, že obě automobilky budou od roku 2011 spolupracovat mnohem těsněji.

Toto spojení v současnosti symbolizuje postava Olivera Bluma, který je zároveň CEO Volkswagenu i Porsche. „Ačkoli byl zájem o akcie Porsche obří, řada investorů na poslední chvíli od svého záměru upustila právě po setkání s Blumem. Ten totiž plánuje setrvat v obou rolích i nadále,“ uvedla agentura Bloomberg.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Škoda Auto v srpnu zvedla odbyt, ale za zbytkem skupiny VW zaostala

Automobilka Škoda Auto v srpnu zvýšila celosvětový odbyt o 1,4 procenta na 54 700 aut. Ve své zprávě to uvedl automobilový koncern Volkswagen, jehož je Škoda součástí. Celý koncern, který vedle značek skupiny Volkswagen zahrnuje i další značky, odbyt zvýšil o 12,7 procenta na 700 100 vozidel.

Přečíst článek

Herbert Diess, šéf VW

Diess končí v čele Volkswagenu. V pozici ho vystřídá šéf Porsche Blume

Generální ředitel automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess končí. S dozorčí radou společnosti se dohodl na tom, že funkci opustí k 1. září. Nahradit ho má dosavadní šéf Porsche Oliver Blume. Firma tento nečekaný krok oznámila ve svém sdělení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme