Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radili propouštět, teď okusí vlastní recept. Z McKinsey nedobrovolně odejdou tisíce lidí

CEOs, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Americká konzultační společnost McKinsey chystá jedno z největších propouštění ve své historii. Odejít by mělo 2000 ze současných 45 tisíc zaměstnanců, napsala v úterý s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Reklama

Podle zprávy Bloombergu se propouštění dotkne podpůrného personálu, který není v přímém kontaktu s klienty, tedy převážně administrativy. McKinsey je známá poradenskými službami pro jiné podniky, vlády a neziskové organizace, kterým často navrhuje, že by v zájmu větší efektivity měly propouštět.

McKinsey sama v uplynulých letech hodně nových zaměstnanců nabrala, ještě před pěti lety v ní pracovalo jen 28 tisíc lidí, uvedl Bloomberg. Nyní chce společnost administrativu centralizovat, převést ji přímo na konzultanty, a tak na ní ušetřit.

Čas na zeštíhlení

McKinsey byla založena v roce 1926 v Chicagu a nyní je aktivní ve více než 130 zemích. V roce 2021 vykázala rekordní výnos 15 miliard dolarů (334 miliard korun) a podle jednoho zdroje Bloombergu toto číslo loni ještě překonala.

S plány na hromadná propouštění přicházejí v posledních měsících četné velké americké firmy, zvláště v oblasti technologií. Mnoho zaměstnanců nabraly v růstových letech, dobře se jim dařilo v čase pandemie covidu-19, která ještě zesílil přechod aktivit na síť, nyní se ale potýkají se zpomalováním ekonomiky.

Jiná poradenská společnost KPMG, která poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství, práva a IT, se podle informací deníku Financial Times z minulého týdne chystá propustit přibližně dvě procenta zaměstnanců ve Spojených státech. Je tak první z velké čtyřky největších účetních společností na světě, do níž patří ještě PricewaterhouseCoopers, Deloitte a Ernst & Young, která v zemi ruší pracovní místa.

Nervozita zaměstnavatelů roste, budou spíše propouštět než nabírat

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí letošního roku pracovníky více propouštět než nabírat. Pesimismus na trhu je největší od třetího čtvrtletí 2020. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 510 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR.

Přečíst článek

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Na trhu se již brzy objeví desítky tisíc IT specialistů. Velké firmy jako Microsoft, Amazon a Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zahájily výrazné propouštění. Nyní se k nim přidává Google, který propustí 12 tisíc lidí. To je šest procent všech zaměstnanců. 

Přečíst článek

Outlet Zalanda v německém Hannoveru

V krizi lidé slevili z módy. Zalando propustí stovky lidí

Menší chuť spotřebitelů k nákupům se dotkla i největšího internetového prodejce textilu v Evropě. Německý on-line prodejce oblečení Zalando propustí kvůli slabší poptávce stovky lidí, zaměstnává jich asi 17 tisíc. Firma to podle agentury DPA dnes sdělila svým zaměstnancům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme