Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nervozita zaměstnavatelů roste, budou spíše propouštět než nabírat

Nervozita zaměstnavatelů roste, budou spíše propouštět než nabírat
ČTK
 ČTK

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí letošního roku pracovníky více propouštět než nabírat. Pesimismus na trhu je největší od třetího čtvrtletí 2020. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 510 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR.

Reklama

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu 22 procent zaměstnavatelů, naopak 24 procent očekává snižování jejich počtu. Změnu v prvním čtvrtletí nechystá 43 procent oslovených firem. Čistý index trhu práce tak činí minus dvě procenta. V předchozím čtvrtletí to bylo plus 11 procent.

„Nervozita zaměstnavatelů roste, ale většina firem je spíše opatrná a vyčkává, jak se ekonomická a energetická situace vyvine. Počet zaměstnavatelů, kteří plánují v dalším období propouštění, zůstává již rok poměrně stabilní, nicméně výrazně klesá počet optimistických firem. Zaměstnavatelé spíše nábory pozastavují, než že by plánovali hromadné propouštění,” uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Úřad práce, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi jsou jednou nohou v recesi

Dnes zveřejněné makroekonomické údaje potvrzují, že Česko je jednou nohou v recesi. Nezaměstnanost zatím roste méně, než se čekalo, což se ovšem může letos velmi rychle změnit.

Přečíst článek

Čeká se pozvolný nárůst nezaměstnanosti

Nejvíce optimismu Manpower zaznamenal v IT, veřejném a neziskovém sektoru nebo v obchodě a službách. Opačná tendence je v energetice, komunikačních službách a finančním sektoru. Počet otevřených pozic na trhu je ale podle Rezlerové stále velmi vysoký, a tak bude nezaměstnanost narůstat pouze pozvolna.

Reklama

Navyšování počtu zaměstnanců předpovídají pro první čtvrtletí 2023 pouze velké organizace s více než 250 zaměstnanci, které predikují plus pět procentních bodů. Nejméně optimistická očekávání mají zaměstnavatelé středních organizací s 50 až 249 zaměstnanci, kteří hlásí index minus 12.

Nejsilnějším regionem jsou Čechy, kde náboroví manažeři hlásí index plus pět. Ten v mezikvartálním srovnání lehce oslabil a v meziročním lehce posílil. V Praze čistý index vykazuje minus dva, avšak proti předchozímu čtvrtletí se propadl o 22 a meziročně o 25 procentních bodů. Morava také nemá optimistické vyhlídky s indexem minus deset.

S příchodem zimy lidí bez práce přibylo. Nezaměstnanost v prosinci poskočila na 3,7 procenta

Do evidence úřadů práce v prosinci přibylo na 15 tisíc uchazečů o práci. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 3,7 procenta. Počet volných pracovních míst pokračoval v poklesu.

Přečíst článek

Země V4 mají daleko k optimismu

Na základě sezonně očištěných dat očekávají zaměstnavatelé na celém světě navyšování počtu zaměstnanců, i když v meziročním i mezikvartálním porovnání je vidět zpomalení tempa růstu. Globální čistý index trhu práce má hodnotu 23 bodů. V porovnání s předchozím čtvrtletím jde o mírný pokles o šest bodů, v meziročním srovnání o 14 bodů.

Nejsilnější náborové plány pro příští čtvrtletí jsou podle Manpower v severní Americe s indexem plus 31, těsně následuje Jižní a Střední Amerika s hodnotou 28 bodů. Nejnižší, ale přesto pozitivní náborové plány vykazuje region Evropa, Blízký východ a Afrika, kde je index 18. Tento region stále pociťuje dopad konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Mezi pěti nejpesimističtějšími zeměmi světa jsou vedle Španělska také země východní a střední Evropy, patří k nim ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Výkon světové ekonomiky v roce 2022 podle všeho poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (asi 2270 bilionů korun). V letošním roce jí ale hrozí recese. Kam se přesune těžiště světového ekonomického výkonu? Jakou roli v tom sehrají centrální banky? Kam zamíří inflace a kurz koruny? A je ten správný čas nakupovat akcie, případně které? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v komentáři ekonoma Lukáše Kovandy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme