Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tatra expanduje do Brazílie, založí tam výrobní závod

Jedna z hasičských variant automobilky Tatra
Tatra Trucks
 nst
nst

Automobilka Tatra Trucks připravuje výrobu svých vozidel v Brazílii. Založí tam proto s nejmenovaným partnerem společný podnik. Tatra rovněž získala společně s rakouskou firmou Rosenbauer pilotní kontrakt na dodávku 77 hasičských vozidel pro německou armádu, uvedl ředitel marketingu firmy Kamil Košťál.

Reklama

V Brazílii by se měla vyrábět auta z dílů dodaných z Česka. „Dneska je trendem, že zákazníci chtějí, aby v místě, kde sídlí, probíhala alespoň částečně montáž, servis a podobně,” řekl Košťál.

„Proto zakládáme společné podniky a jedním z nich je společný podnik, který bude otevřen v Brazílii. Jeho cílem bude montovat v Brazílii civilní vozidla určená pro zemědělství, případně podobné aplikace,“ dodal.

Hlavní budova České národní banky

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdraží, úroky za vládní dluh jsou nejvýše od roku 2012

Hypotéky v Česku zdražují nejvýraznějším tempem od konce roku 2018. V září jejich průměrná úroková sazba stoupla z 2,32 na 2,43 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Fincentrum Hypoindex. Z měsíce na měsíc tak průměrná sazba poskočila hned o 0,11 procentního bodu. Rapidněji meziměsíčně stoupala naposledy v prosinci 2018. Jde však stále jen o „zahřívací kolo“. Hypotéky budou dále a ještě rychleji zdražovat v příštích měsících.

Přečíst článek

Kdy závod začne fungovat, se ještě neví. „Teď jsme ve fázi, kdy se uzavírají smlouvy a kdy se bude připravovat přesný harmonogram realizace,“ řekl Košťál.

Zakázka pro Bundeswehr

Pokud jde o německou armádu, společně se společností Rosenbauer, která je největším výrobcem hasičských aut na světě, jsme získali pilotní kontrakt na dodávku 77 hasičských vozidel. „Věříme, že tato dodávka nám otevře dveře pro dodávky hasičských aut také pro jiné armády,” míní Košťál.

Vozidla začne Tatra dodávat příští rok. „Bude se jednat o tatrovácké podvozky a tatrovácké kabiny s tím, že tam bude americký motor Cummins a americká převodovka Allison. Cummins, protože plní normu Euro 6, a automatická převodovka, protože to je dnes trendem,“ podotkl.

Elon Musk

Musk má nakročeno stát se dolarovým bilionářem

Americký podnikatel Elon Musk by se jako první na světě mohl stát dolarovým bilionářem.

Přečíst článek

Tatra už letos oznámila referenční zakázku pro belgickou armádu. Půjde o 876 vozidel, Tatra Trucks dodá podvozky. „Belgický tendr jsme vyhráli společně se společností DAF. Věříme, že tato dodávka nám otevře dveře pro logistická vozidla pro další armády NATO,“ řekl Košťál. Na zakázce se má podílet i další kopřivnická firma Tatra Defence Vehicle.

Tři pětiny na export

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Loni vyrobila 1181 nákladních automobilů a prodala 1186 vozů. Téměř 60 procent aut mířilo na export.

Podnik loni vytvořil tržby 5,5 miliardy korun, meziročně o 377 milionů nižší, a provozní zisk před odpisy EBITDA 509 milionů korun, v roce 2019 činil tento ukazatel 365 milionů. Čistý zisk Tatře vzrostl o 30,7 milionu na téměř 141 milionů korun. Automobilka má přes 1000 zaměstnanců, dalších víc než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

>>>>>>Zajímají vás zprávy ze světa firem? Čtěte zde<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalý lídr sociální demokracie Jan Hamáček

Dalibor Martínek: Jaká je kapacita českého zbrojního průmyslu? Jeden Hamáček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme