Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přežije ESG krizovou dobu? Rozhodně ano, říkají šéfové tuzemských firem

Magazín Premium Guide ESG
A11, newstream.cz
 nst
nst

Zkušenosti lídrů tuzemského byznysu ukazují, že zavádění postupů udržitelnosti do jejich podnikání již nepřináší jen náklady, ale také zisky. Na jedné straně díky ESG mohou firmy dosáhnout na výhodnější úvěry, na straně druhé zákazníci stále častěji vyžadují „zelené produkty“. Konkrétní zkušenosti českých firem nabízí magazín Premium Guide ESG, který na trh společně uvedlo vydavatelství A11 a byznysový portál newstream.cz.

Reklama

Čím to je, že se společnost Elona Muska Tesla nedostala do prestižního žebříčku ESG Top 500 S&P? A jak je možné, že naopak těžební firma Exxon Mobil je v první desítce stejného žebříčku? Právě tento paradox se snaží vysvětlit druhé vydání magazínu Premium Guide ESG vydavatelství A11 a newstream.cz.

Premium Guide ESG A11, newstream.cz

„Zkušenosti z firem, jako jsou ČEZ, ČSOB, UniCredit Bank či Kia ukazují, že chovat se odpovědně je stále aktuálnější a pro firmy důležitější. Ale také jde jen o jednu stranu mince. V souvislosti s globálními ratingy jde především o formální prezentaci dat, které firmy agenturám dávají. A v tom Tesla nejspíš zaspala a sází kompletně na charisma svého šéfa Elona Muska a jeho osobní marketing přes sociální sítě. To však agentury nezajímá,“ vysvětluje pravděpodobný problém Tesly editor magazínu Stanislav Šulc.

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Firmy i banky mají za sebou dekádu růstu. Proto jsou silné a odolné a krátkodobé problémy dokážou přežít, říká Marco Iannaccone, místopředseda představenstva a náměstek UniCredit Bank. Banka i klienti se podle něj připravují na to, že v druhé půlce roku vlivem geopolitických problémů ekonomika zpomalí.  

Přečíst článek

Jak na rating?

Právě zavádění takzvaných ESG kritérií do firem a jejich reportování je hlavním předmětem magazínu, který by měl firmám všech velikostí pomoci připravit se na novou fázi podnikání. Již letos se finalizuje takzvaná EU Taxonomie, tedy detailní popis kritérií udržitelnosti, jejíž implementace bude pro evropské firmy postupem času závazná.

Jedním z nečekaných příkladů, kdy česká firma narazila na nečekaná úskalí, byl ESG rating energetického gigantu ČEZ.

Záznam konference o udržitelnosti pořádané byznysovým portálem newstream.cz

„Náš nejnovější rating od prestižní agentury MSCI z dubna letošního roku je AA. Z mého pohledu je to důsledek několika zlepšení, především v reportingu. Předchozí ratingy nás totiž nehodnotily úplně férově, za což jsme si mohli částečně i my sami tím, že jsme neuměli dostatečně říci, co všechno děláme a jaké jsou naše cíle. Takže se agentury o našich aktivitách často nedozvěděly,“ říká Kateřina Bohuslavová, ředitelka oddělení ESG v ČEZ. „Uvědomili jsme si, že věci, kterými nám bylo trapné se chlubit, prostě zveřejňovat musíme. Například jsme nikde neměli deklarováno, že v našich dolech nebo elektrárnách nevyužíváme dětskou práci. Přišlo nám, že psát to v Česku nedává smysl. Jenže agentury působí celosvětově, a někde v Africe či Asii bohužel děti v dolech pracují,“ dodala Bohuslavová.

Magazín Premium Guide ESG lze koupit v běžné distribuci. Volný prodej zajišťuje společnost PNS.

Generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna

Šéf Kia Barna: Česko je automobilovou velmocí, ale v oblasti podpory elektromobility má velké rezervy

Buď budete stále dohánět zpřísňující se limity, nebo to naopak pojmete jako příležitost. Tak se na obrovský tlak, pod který se kvůli ekologii dostal automobilový průmysl, dívá generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna. Korejská automobilka si evidentně vybrala druhou cestu. Za 13 let tak už v Evropě nebudou prodávat jiné vozy než s elektrickým pohonem, o deset let později už má jít o uhlíkově neutrální firmu.

Přečíst článek

italské espresso

Biohacking: Kofein je zdravý i toxický. Zkuste „neprůstřelné“ kafe

Kofein je paradoxní látka. Jako antioxidant je zdraví prospěšná. Ovšem taky vede k závislosti a zhoršuje stres a často může být i jedovatá. Jak s ním nakládat, radí expertka přes budování životního stylu zvaného biohacking Alžběta Shejbalová.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Řešení pro firmy od Green0meter jsou nově dostupná na jednom místě online. Uhlíkovou stopu zjistí do pěti minut

Přečíst článek
V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme