Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci řeší bezemisní budoucnost budov

 nst
nst

Klimatické změny otřásají nejen okolním světem, ale také právními řády. Jedním z příkladů legislativní reakce na klimatické změny je velmi rozsáhlý balíček různých předpisů přijímaný pod taktovkou Evropské unie, souhrnně nazvaný Fit for 55. Jednou z oblastí je také bezemisní budoucnost budov, které se věnuje aktuální díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Reklama

Balíček zasahuje do celé řady oblastí a témata, která vše vzájemně propojují, jsou mj. úspory energie, energetická účinnost, snižování spotřeby fosilních paliv a s tím související posílení energetické nezávislosti. Jedním z navržených předpisů v balíčku je i směrnice o energetické náročnosti budov. Jak název napovídá, reviduje problematiku energetické náročnosti staveb. Nové budovy mají být budovami s nulovými emisemi od roku 2028. Stávající budovy mají být transformovány na budovy s nulovými emisemi do roku 2050.

video

Dočkáme se paneláků bez emisí? Poslechněte si expertní pohled na realitní trh následující dekády

Rychle se vyvíjející hospodářská a energetická situace mění realitní trh. Developeři musí reagovat na nové trendy a výzvy v podobě náročnějších klientů i většímu tlaku na udržitelnost a energetickou soběstačnost staveb, shodují se experti.

Přečíst článek

Chystané změny v oblasti požadavků na energetickou náročnost budov rozebírá moderátor Martin Frolík v rozhovoru s dnešním hostem, Monikou Hrabánkovou, advokátní koncipientkou z AK PRK Partners, specializující se mj. na otázky týkající se dopadů ESG regulace na nemovitosti.

V průběhu rozhovoru se odkáže na dva články související s předestřenou problematikou, a sice článek Czech Republic: Revised Energy Performance of Buildings Directive – More Practical EPCs? od Romana Pečenky a Karolíny Křešové a dále článek Dopad Fit for 55 na historické budovy od Kristýny Faltýnkové a Moniky Hrabánkové.

V druhé části podcastu se Kristýna Faltýnková tradičně věnuje novinkám v oblasti legislativy a judikatury. Představí mimo jiné novelu energetického zákona, jejímž hlavním cílem je transpozice směrnice EP o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou, či v návaznosti na předchozí díly upozorní na vyhlášení zákona o preventivní restrukturalizaci.

Je vodík palivo budoucnosti? Právníci řeší, co s legislativou mobility

Vodíkové pohony mají být budoucností mobility. Další díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners, se proto zaměří na legislativní rámec zejména výroby, bezpečnosti a využití vodíku. 

Přečíst článek

Novinky z judikatury jsou na programu čtyři. Nejprve rozsudek Nejvyššího správního soudu (č. j. 4 As 254/2022-44) o posuzování negativních vlivů na životní prostředí, a následně rozsudek Nejvyššího soudu (sp. zn. 25 Cdo 3108/2021), ve kterém našel rozhřešení dlouholetý spor mezi Tomio Okamurou a týdeníkem Reflex ohledně přezdívky „Pitomio“. Posledními jsou nálezy Ústavního soudu (sp. zn. II. ÚS 1192/22 a Pl. ÚS 31/23) řešící (v pořadí) protiústavní odebrání dítěte z péče pěstounů a zrušení tržního řádu obce Holubice pro rozpor se zákonem.

PRK, užito se svolením

Aktuální díl právního podcastu si můžete pustit v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme