Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha reaguje na kritiku. Město koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na střední školu

Praha koupí budovu v Holešovicích
ČTK
 ČTK

Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze, schválili to pražští zastupitelé.

Reklama

Budova bude stát podle schváleného dokumentu 198,9 milionu korun a stavba by mohla být hotová v roce 2027. Město zároveň plánuje koupit další tři budovy, ze kterých by měly vzniknout střední školy.

Budovu v Holešovicích chce Praha podle radního pro školství Antonína Klecandy (STAN) koupit kvůli navýšení kapacit středních škol v metropoli. Praha je podle něj přetížená. Přesto, že je v metropoli 12 500 žáků, kteří se letos hlásí na střední školy a město má 19 500 volných míst, tak to nestačí kvůli tomu, že se na střední školy v Praze hlásí i děti z jiných krajů. „Mnozí se proto na střední školy v Praze i tak nedostanou,“ řekl Klecanda.

Město podle dřívějšího Klecandova vyjádření plánuje, že by v Holešovicích vzniklo gymnázium. „Uvažujeme, že by to mohlo být nové gymnázium, budova je totiž velká, a tak si zaslouží, že by šlo o zcela novou školu, nikoliv aby spadala pod nějakou současnou,“ řekl. Zároveň město plánuje koupit další tři budovy pro přestavbu na školy, šlo by o objekty v Praze 10, v Praze 5 a v Praze 7.

Problémy s kapacitou škol v Praze byly kvůli velkému zájmu dětí ze Středočeského kraje i loni. Zástupci města před rokem uvedli, že Praze chybí na výstavbu škol miliardy korun a žádali zapojení peněz od státu a vytvoření Státního fondu školské infrastruktury, tedy systém, ze kterého by rozvoj školství byl financován. Podle dřívější analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) by v roce 2030 mohlo v pražských základních školách chybět 3000 míst a v roce 2050 až 18 tisíc míst.

Střední školy zřizuje magistrát, dále také zřizuje vyšší odborné, speciální, jazykové a základní umělecké školy. Základní a mateřské školy mají na starosti městské části.

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přijímačky Cermatu spolu s dlouhodobě nedostatečnou kapacitou všeobecných škol jsou obrovskou ostudou této země a opravdovým zločinem na mladé generaci, píše ve svém komentáři bývalý ředitel Transparency International ČR a analytik David Ondráčka.

Přečíst článek

Na SŠ v Praze se hlásí polovina dětí z jiných krajů

Dětí se na střední školy hlásí příliš moc. V Praze to nemusí kapacitně stačit

Téměř polovina dětí, které se hlásí na střední školy v Praze, je z jiných krajů, a místa v metropoli tak nemusí stačit, uvedl radní pro školství Antonín Klecanda (STAN). Hlavní město má ve středních školách 19 651 volných míst, přičemž v devátých třídách základních škol je letos asi 12 500 pražských dětí. Do Prahy se ale hlásí zhruba 10 tisíc žáků odjinud. Finance na rozšíření kapacit škol by podle Klecandy měl dát městu stát.

Přečíst článek

Prestižní ocenění světové budovy roku vyhrála střední škola Chuej-čen z Číny

Světovou stavbou roku je čínská střední škola, která chce ulevit studentům od stresu

Čínská internátní škola Chuej-čen v přístavním městě Ning-po získala prestižní ocenění na Světovém festivalu architektury (WAF) v Singapuru. Její nový kampus, který se pyšní například střešním parkem, byl jmenován světovou budovou roku 2023.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme