Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světovou stavbou roku je čínská střední škola, která chce ulevit studentům od stresu

Prestižní ocenění světové budovy roku vyhrála střední škola Chuej-čen z Číny
World Architecture Festival, použito se svolením
Jiří Frydlewicz
fry

Čínská internátní škola Chuej-čen v přístavním městě Ning-po získala prestižní ocenění na Světovém festivalu architektury (WAF) v Singapuru. Její nový kampus, který se pyšní například střešním parkem, byl jmenován světovou budovou roku 2023.

Reklama

Společné prostory kampusu, které navrhlo studio Approach Design Studio, mají za cíl „rozostřit rozdíl mezi vnitřkem a vnějškem“. V budově se tak nachází přednáškový sál pod širým nebem, či cesty lemované stromy. Autoři dále uvedli, že se soustředili na vytvoření prostoru, který by „studentům přinesl klid a zahnal stres“

Prestižní titul Světová stavba roku je považován za jedno z nejvyšších ocenění architektonické profese a na každoročním festivalu v Singapuru o něm rozhoduje 140členná odborná porota. Letošní vítězný návrh porotci ocenili za to, že porušil konvence školního designu.

Programový ředitel festivalu WAF Paul Finch citoval porotu při předávání ceny na pódiu a popsal projekt jako „nečekaný a zároveň nádherný“.

„Architektům se podařilo vytvořit školu, která je velmi odlišná od obvyklého modelu, kde jsou studenti zaškatulkováni a vystaveni výukovému – stejně jako architektonickému – tlaku," řekl Finch účastníkům. „Naproti tomu tento design vybízí k procházkám na čerstvém vzduchu a možnosti úlevy od akademické intenzity.“

Tenhle domek nemá zdi z cihle, ale ze skla.

Vietnamský skleněný domek fascinuje Západ. Splývá s přírodou

Odlišná kultura, klimatické podmínky, a tedy i architektura. Možná i proto má domek ve Vietnamu místo cihel sklo. Dá se v něm bydlet? Podle všeho ano.

Přečíst článek

Sídlo společnosti Kloboucká lesní

Nejlepší česká architektura? Prestižní cenu získal chrám ze dřeva od libereckých architektů

Ocenění Obce architektů letos putuju do libereckého ateliéru Mjölk. Architekti Jana Macha, Jana Vondrák a Filip Cerha zaujali mezinárodní porotu projektem experimentální dřevostavby.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kunsthalle Praha.

FOTOGALERIE: Pražská Kunsthalle má prestižní Grand Prix Architektů. Podívejte se

Přečíst článek
Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme