Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno. Spořitelna podepsala smlouvu o budoucí koupi aktiv Sberbanky

Sberbank
ČTK
Dušan Kütner
duk

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun. „V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku předpokládáme, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023,“ uvedla Lužová.

Reklama

Nabídnutá kupní cena za úvěrové portfolio Sberbank CZ vychází z nabídkového řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců. „Nabídka České spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla dostačovat ke stoprocentnímu uspokojení věřitelů v první skupině (Garančního systému finančního trhu), stoprocentnímu uspokojení věřitelů ve druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy) a s velkou pravděpodobností k více než 90procentnímu uspokojení věřitelů ve třetí skupině, tedy krajů, měst, obcí a velkých společností,“ uvedla Lužová.

Čeká se na souhlas ČNB a dalších

Podepsanou smlouvu musí ještě schválit Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a předpokladem jejího dokončení je udělení další výjimky z amerického sankčního seznamu OFAC, když ta současná vyprší 12. prosince tohoto roku, podotkla.

Výplata klientů Sberbank v pobočkách KB

Půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil Garanční systém jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů

Ti klienti zkrachovalé Sberbank CZ, kteří o náhradu usilovali, už pravděpodobně vyplaceni byli. K výplatě tak nyní zbývá zhruba 700 milionů korun, na které má nárok 37 tisíc klientů zkrachovalé banky. Je mezi nimi mnoho těch s malými zůstatky na účtu, není výjimkou, že si takoví klienti pro náhradu vůbec nepřijdou.

Přečíst článek

Dnes spadl kámen ze srdce klientům padlé banky Sberbank CZ. Česká spořitelna je tak na cestě k získání nejhodnotnější části majetku Sberbank CZ,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Z částky zhruba 41 miliard budou vyplaceni do posledního haléře všichni klienti Sberbank CZ z řad jednotlivci a malých a středních firem, kteří v této bance před jejím pádem letos v únoru měli uloženo více než odpovídá ekvivalentu částky 100 tisíc eur. „Úspory nad touto částkou totiž nejsou ze zákona pojištěny, takže klienti museli čekat právě na to, zda se podaří jejich úspory, tedy pohledávky za padlou bankou, získat právě z prodeje majetku Sberbank CZ,“ podotkl.

I Kraj Vysočina, jenž patřil k největším klientům Sberbank CZ a tedy i k těm, jejichž peníze jsou nejvíce ohroženy jejím pádem, si přijde minimálně na více než dvě miliardy korun z uvedené částky zhruba 41 miliard. „Je ale možné, že se dočká vyplacené úplně celé své pohledávky ze Sberbank CZ, odpovídající 2,4 miliardy korun,“ podotkl Kovanda.

Prodej nesmí nikdo napadnout

Aby k prodeji úvěrového portfolia za uvedenou kupní cenu a v daném časovém rámci skutečně došlo, musí být podle Lužové splněno i několik dalších podmínek. K dokončení prodejního procesu totiž podle Lužové nemusí dojít, pokud bude probíhat soudní řízení o odvoláních, která někteří z věřitelů podali proti jmenování věřitelského výboru na jejich schůzi ze začátku října, nebo bude příslušná smlouva o prodeji napadána žalobami věřitelů, či bude ohrožován prodej České spořitelně jinými soudními návrhy.

Banky počítají zisky

Spořitelně i Komerční bance vyrostly díky ČNB zisky o desítky procent. Zveřejnily je v den schvalování windfall tax

České spořitelně i Komerční bance razantně rostou zisky. Může za to skutečně jen růst sazeb České národní banky, kvůli čemuž na banky chce uvalit windfall tax?

Přečíst článek

„Insolvence Sberbank CZ patří mezi největší v historii České republiky, a to jak finančním objemem, tak počtem věřitelů, a proto jsem velmi ráda, že se nám podařilo dosáhnout ve velmi krátké době tohoto mimořádného výsledku,“ poznamenala Lužová. Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se podpisem smlouvy zatím nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako doposud.

Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí smlouvy o smlouvě budoucí uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Městský soud v Praze prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem srpna. Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Nejhodnotnějším aktivem Sberbank je víc než 43 tisíc úvěrů. Banka má asi 3800 dlužníků z řad právnických osob a 31 500 dlužníků fyzických osob, z nichž je 13 300 dlužníků z hypotečních úvěrů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Sněmovna schválila windfall tax pro banky i energetické firmy. Bude vysoká

Na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. Dnes ji v takzvaném daňovém balíčku schválila sněmovna. Příjmy z daně mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Platit má po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme