Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank je bez bankovní licence, čeká ji likvidace

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.
Meitner Zdeněk (ČTK)

Česká národní banka pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Centrální banka o tom informovala na svém webu. Sberbank míří k likvidaci.

Reklama

Kroky k odnětí licence Sberbank, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

O odnětí bankovní licence se ČNB rozhodla 14. dubna. Pátek byl posledním dnem lhůty, kdy mohla Sberbank proti tomuto rozhodnutí podat rozklad. Banka tak neučinila a čeká ji tak likvidace. 

Důvodem nepodání rozkladu bylo podle podle ředitel komunikace Sberbank Jana Hainze přesvědčení, že za daných okolností likvidace nejlepší řešení pro všechny věřitele a klienty Sberbank, veřejný zájem i stabilitu českého finančního trhu. „Vedení Sberbank CZ je přesvědčeno, že nepodání rozkladu zabrání dalšímu prodlužování stávajícího mimořádného stavu Sberbank CZ a dalšímu prohloubení negativních dopadů sankcí na činnost banky,“ uvedl již dříve.

Soud promptně jmenuje likvidátora

ČNB nyní podá k soudu návrh na jmenování likvidátora. Soud musí o jmenování likvidátora na návrh ČNB rozhodnout do 24 hodin.

Likvidátor po svém jmenování posoudí solventnost Sberbank CZ a podle výsledku tohoto posouzení bude následovat buď likvidace, nebo insolvenční řízení.

Likvidátor či insolvenční správce poté začne zpeněžovat majetek Sberbank CZ a postupně z výnosů prodeje majetku uspokojovat věřitele. V rámci likvidace jsou věřitelé uspokojováni poměrně, v rámci insolvenčního řízení podle pořadí daného zákonem.

Podle serveru E15.cz ČNB oslovila Jiřinu Lužovou, která v minulosti vedla likvidaci další banky s ruskými kořeny ERB Bank, a také Lukáše Zrůsta. Likvidaci banky může podle zákona vést jen insolvenční správce se zvláštním povolením. Po stanovení likvidátora by začal proces likvidace banky. Restrukturalizace podle insolvenčního zákona nepřichází v úvahu.

Sberbank

Sberbank CZ míří k likvidaci, nepodala rozklad proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila to i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl ředitel komunikace banky Jan Hainz. Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu

Přečíst článek

Sberbank CZ vlastní přes rakouskou Sberbank Europe ruská Sberbank. Sberbank CZ se dostala do problémů poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok proti Ukrajině. U poboček Sberbank v Česku se pak tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit účet nebo se dotazovali na fungování banky. Sberbank CZ následně oznámila uzavření poboček a zastavení transakcí. Ruská Sberbank sdělila v březnu, že odejde z Evropy.

V březnu byla zahájena výplata náhrad vkladů ze Sberbank CZ pro klienty banky. Poté 22. dubna začaly výplaty pro tzv. institucionální klienty, kterými jsou třeba poskytovatelé platebních služeb nebo exekutoři. Peníze jsou vypláceny přes Garanční systém finančního trhu prostřednictvím poboček Komerční banky, a to maximálně do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Ve vybraných případech mohou klienti požádat o vyšší náhradu, ale jinak budou muset klienti s větší uloženou částkou čekat na vypořádání likvidace banky. Peníze měly ve Sberbank CZ i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Německý kancléř Olaf Scholz

EU chce odpojit Sberbank od SWIFTu a zakázat ruskou ropu. Německo je pro

Německo se už přiklání k vyjmutí ruské Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Podle obeznámených zdrojů se tento dlouho oddalovaný krok stane součástí připravovaného, šestého balíčku sankcí EU, stejně jako embargo na dovoz ruské ropy, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Borkovec, Partners

Skupina Partners získala bankovní licenci, vznikne čtvrtá největší síť poboček v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme