Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel ztrestal pětici bank za kartel devítimiliardovou pokutou

HSBC
HSBC

Evropská komise (EK), která plní i roli antimonopolního úřadu, vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami.

Reklama

Banky se domlouvaly na transakcích s měnami zemí skupiny G10, kam patří nejvyspělejší státy západního světa. Vyměňovaly si citlivé informace a obchodní plány. Tyto výměny jim umožnily činit informovaná tržní rozhodnutí o tom, zda a kdy prodat či koupit měny. Oproti obchodníkům, kteří jednají dle pravidel hospodářské soutěže, při takových rozhodnutích banky nepodstupovaly přirozené riziko.

Barclays, HSBC a RBS porušení pravidel přiznaly, výměnou za spolupráci získají slevu ze sankce. Credit Suisse v šetření nespolupracovala. Komise ale zohlednila skutečnost, že banka nenese odpovědnost za všechny aspekty případu a proto jí sankci snížila o čtyři procenta.

WhatsApp logo, ilustrační foto

WhatsApp dostal v Irsku obří pokutu za porušování práva na soukromí

Ochrana soukromí uživatelů WhatsAppu je podle irského regulátora nedostatečná. Provozovatele komunikační platformy ztrestá pokutou 225 milionů eur.

Přečíst článek

Největší pokutu musí zaplatit britská banka HSBC, na kterou připadá 174,3 milionu eur. Následuje švýcarská Credit Suisse s pokutou 83,3 milionu eur, zatímco na britskou banku Barclays připadá pokuta 54,3 milionu eur. Nejnižší pokutu dostala britská banka RBS, která zaplatí 32,5 milionu eur. Největší švýcarská banka UBS, které EK vyměřila pokutu 94 milionů eur, ji za to, že na kartel upozornila, platit nemusí.

Soud rozhodl, že jeden z partnerů KPMG pomohl donutit k insolvenci společnost Silentnight, která byla klientem zmíněné poradenské a účetní firmy.

Téměř rekordní pokuta pro KPMG v Británii platí

Britský soud potvrdil kvůli střetu zájmů rekordní pokutu 13 milionů liber (v přepočtu 389,3 milionu korun) účetní společnosti KPMG. Rozhodnutí se týká vleklého případu z roku 2011, kdy KPMG doporučila prodat britského prodejce postelí Silentnight, uvedl britský účetní regulátor FRC.

Přečíst článek

„Dnes uzavíráme šesté vyšetřování kartelu ve finančním sektoru od roku 2013 a zároveň třetí část vyšetřování devizových transakcí na promptním trhu,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti i hospodářskou soutěž.

Banky za posledních více než deset let v celém světě dostaly pokuty v úhrnu za miliardy eur, většinou za manipulaci s klíčovými indexy, které jsou určující pro stanovování každodenních poplatků za finanční transakce.

Amazon, budova

Amazon a Apple dostaly v Itálii pokutu dvě stě milionů eur

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Firmy se hodlají proti rozhodnutí úřadu odvolat.

Přečíst článek

Google, trn v oku antimonopolních úřadů

Pokuta, kterou komise vyměřila pětici bank, není zdaleka nejvyšší. Tu maximální, konkrétně 4,34 miliardy eur, dostala v roce 2018 americká internetová společnost Google. Bylo to za zneužití dominantního postavení na trhu u jejího operačního systému Android pro mobilní telefony. Google podle komise od roku 2011 omezoval výrobce zařízení, která Android využívala. Google ale oznámil, že se odvolá.

Další vysokou pokutu v roce 2017 dostala opět společnosti Google, tentokrát měla zaplatit 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení na trhu. Google ve svém vyhledávači podle komise zvýhodňoval jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Google se odvolal, nedávno tribunál Evropské unie odvolání zamítl. Očekává se, že se Google proti verdiktu odvolá k unijnímu soudu nejvyšší instance.

Vysokou pokutu dala v roce 2016 komise také výrobcům nákladních automobilů MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco a DAF. Sankce činila 2,93 miliardy eur a byla za kartelovou dohodu velkých výrobců nákladních automobilů

Zatím poslední z vysokých pokut uložila Evropská komise letos v červenci čtyřem německých automobilkám, a to 875 milionů eur. Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí osobních aut. Daimler se pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme