Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Google prohrál zásadní bitvu s Bruselem. Spor zřejmě potlačí až k nejvyšší instanci

Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně Evropské komise
ČTK

Americká internetová společnost Google neuspěla v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí (EK). Tribunál Evropské unie zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard korun), kterou komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Reklama

Soud uznal, že zvýhodňováním vlastního srovnávače obchodních nabídek ve výsledcích internetového vyhledávání firma porušuje konkurenční pravidla. Očekává se, že se Google proti verdiktu odvolá k unijnímu soudu nejvyšší instance.

Unijní exekutiva, která dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel v EU, pokutu firmě udělila za to, že podle ní zvýhodňováním vlastního cenového srovnávače poškozovala zákazníky i konkurenci. Podle dnešního verdiktu nižšího unijního soudu Google konkurenční principy porušil tím, že ve svém vyhledávači „výhodněji zobrazoval a umísťoval” nabídky vlastního obchodního srovnávače.

Alphabet

Matka Googlu pokořila další metu. Je z ní dvoubilionová firma

Společnosti Apple a Microsoft přivítaly do klubu nejhodnotnějších firem dalšího z Big Tech hráčů. Firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, dnes díky růstu akcií překonala tržní hodnotu dvou bilionů dolarů (43,6 bilionu korun). Pomohly jí k tomu rostoucí příjmy z digitální reklamy a cloudových služeb.

Přečíst článek

Komise proti praktikám firmy provozující nejpoužívanější světový vyhledávač zakročila už několikrát. V roce 2018 Googlu vyměřila pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantního postavení na trhu se svým operačním systémem Android, který se používá v mobilních telefonech. O rok později nařídila firmě zaplatit 1,49 miliardy eur kvůli omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. I proti těmto dvěma pokutám se firma odvolala.

David Baszucki

Akcie herní společnosti Roblox vystřelily o třetinu za pouhou půlhodinu

Firma reportovala za třetí kvartál skvělé výsledky. Tržby vyrostly dvojnásobně, nahoru jde také počet předplatitelů a finanční odměny uživatelů. Od vstupu na burzu letos na jaře akcie Robloxu vyrostly o 60 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme