Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Google musí ve Francii zaplatit obří pokutu za trvající neshody s vydavateli

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.
Pixabay
 ČTK

Americký Google dostal ve Francii další miliardovou pokutu. Za trvající neshody s vydavateli zpravodajství ji firmě vyměřil tamní antimonopolní úřad.

Reklama

Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu půl miliardy eur (12,8 miliardy korun) za to, že se nedohodla s vydavateli zpravodajství. Google čelil obvinění francouzských vydavatelů APIG, SEPM a tiskové agentury AFP, že s nimi nejednal v dobré víře o odměnách za přejímání jejich obsahu. Vést taková jednání Googlu v dubnu loňského roku nařídil antimonopolní úřad. Pokud vydavatel americkou firmu o takové jednání požádal, mělo se uskutečnit do tří měsíců.

„Je to nejpřísnější pokuta,” uvedla prezidentka antimonopolního úřadu Isabelle De Silvaová. Její instituce tak vysoký trest za nerespektování svého nařízení dosud neuložila.

Úřad Googlu také nařídil, aby vydavatelům a tiskovým agenturám do dvou měsíců představil návrh odměn za používání v současnosti chráněného obsahu. Pokud se firma s nabídkou opozdí, zaplatí za každý den pokutu až 900 tisíc eur.

Apple ruší home office.

Apple odvolává home office. Od září chce lidi zpět v kancelářích na tři dny týdně

Americký technologický gigant Apple povolá od září své zaměstnance zpět do kanceláří nejméně na tři dny týdně. S odvoláním na interní zprávu, kterou šéf Applu Tim Cook adresoval zaměstnancům, to napsal server BBC.

Přečíst článek

Google nejednal dostatečně rychle

Google označil rozhodnutí francouzského úřadu za velké zklamání. „Pokuta ignoruje naše snahy o dosažení dohody, a také realitu fungování zpravodajství na našich platformách,“ řekl mluvčí americké společnosti. Podle Googlu se dnešní rozhodnutí úřadu vztahuje pouze na jednání, která se konala od května do září 2020. „Od té doby pokračujeme ve spolupráci s vydavateli a zpravodajskými agenturami, abychom našli společnou řeč,” uvedla firma.

Jednou ze stran sporu na straně vydavatelů zůstává společnost APIG, která zastupuje většinu francouzských tištěných médií - mimo jiné deníky Le Figaro a Le Monde. A to přesto, že s Googlem už podepsala rámcovou dohodu. Ta ale byla podle zdrojů agentury Reuters pozastavena a čeká se na rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Úřad Googlu nařídil vyjednávat s vydavateli loni v dubnu. Vydavatelé se ale na něj pak obrátili spolu s agenturou AFP v září s tím, že americká firma nařízení nerespektuje.

Francouzské mediální společnosti firmu Google dlouho obviňovaly, že těží z dominantního postavení svého vyhledávače a snaží se vyhnout dodržování zákonů na ochranu autorských práv. Stížnost úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v té věci podaly v roce 2019.

Zájmy na francouzském mediálním trhu má i český podnikatel Daniel Křetínský, který se v říjnu 2018 stal významným akcionářem v deníku Le Monde a vlastní i publikace jako Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Loni v listopadu Křetínský vystoupil proti dohodě o autorských právech, kterou Google nabídl francouzským tištěným médiím.

Daniel Křetínský

Tandem Křetínský a Tkáč zakládá nový holding pro společné investice

Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s podnikatelem Danielem Křetínským do nového holdingu J&T Capital Partners.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme