Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Photon Energy Group koupila solární farmu v Austrálii

Solární panely v poušti
iStock
 ČTK

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy Group koupila v Austrálii práva na solární projekt s bateriovým úložištěm. Nyní skupina připravuje jeho stavbu, která by měla začít ve druhém čtvrtletí příštího roku. Bez dalších detailů, jako je cena transakce, to uvedl mluvčí skupiny Martin Kyslý. Po dokončení projektu bude mít Photon Energy Group ve svém portfotliu 96 elektráren.

Reklama

Solární systém je poblíž města Boggabri, ve státě Nový Jižní Wales, téměř 500 kilometrů severozápadně od Sydney. Po jeho dokončení bude zabírat celkem plochu 22 hektarů a bude se skládat z více než 16 500 bifaciálních, tedy oboustranných solárních modulů namontovaných na jednoosých nosičích.

Systém by měl po dokončení vyrábět přibližně 16,4 gigawatthodiny energie z obnovitelných zdrojů. Od koho skupina práva na projekt odkoupila, mluvčí neuvedl. Projekt s bateriovým úložištěm s kapacitou deset megawatthodin je pro společnost první takto velkou elektrárnou, která zahrnuje i baterie. Bude sloužit jako prototyp řešení, které společnost plánuje v budoucnu rozšířit i na své evropské trhy.

„Tento projekt významně přispěje k cíli vlády Nového Jižního Walesu snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 50 procent oproti roku 2005,” uvedl technický ředitel Photon Energy Group a generální ředitel Photon Energy Australia Michael Gartner.

Soláry, tepelná čerpadla a vícegenerační byty. Tam teď tečou peníze

Stavební spoření má sice trochu jiné zázemí než hypotéky ale i na tomto trhu úvěrů na bydlení jsou letos významné poklesy. Lidé si jich berou méně a na menší částky. Mění se i typy úvěrů a účely na které si klienti úvěry berou. Samotné spoření je jiná liga, počty nových smluv na stavebko totiž rostou. S tím ale mohou zamávat politická rozhodnutí. Velký boom si spořitelny slibují také od úvěrů na technologie, které umožní energetické úspory, jak vyplývá z ankety newstream.cz mezi tuzemskými stavebními spořitelnami.

Přečíst článek

Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a úpravu vody po celém světě. Služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta vznikla v roce 2008 v Praze a od té doby postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 120 megawattů (MWp) a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 91,9 MWp. Nyní má sídlo v Amsterdamu.

V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 900 MWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring fotovoltaických elektráren s kapacitou více než 380 MWp. Akcie firmy jsou obchodovány na burzách v Praze, Varšavě a Frankfurtu.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Solární elektrárna

Uhlobaron Tykač postaví na Mostecku soláry za miliardy

Energetická skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače chce na Mostecku postavit pět nových fotovoltaických elektráren za až tři miliardy korun.

Přečíst článek

solární panely

Dalibor Martínek: Na tepelná čerpadla a soláry jdou miliardy dotací. Stát dotuje bohaté, na chudé kašle

Zelená úsporám je vynikající státní program. Můžete z něj získat sto padesát nebo dokonce i dvě stě tisíc korun na dotacích. Na solární panely, na tepelné čerpadlo. A nemusíte se o nic starat. Dotaci vyřídí firma, která systémy instaluje. Inzerátů na tyto služby je plný internet. Je to nyní skvělý byznys.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme