Reklama

Penta chce do domů pro seniory investovat miliardy. Už teď je lídrem trhu

Alzheimercentrum v Pardubicích
Petr1888 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dalibor Martínek

Péče o seniory měl být byznys budoucnosti. Budoucnost již nastala. Nejen že rostou neustále nová centra pro důchodce, ale začala i konsolidace trhu. Větší hráči začali nakupovat menší.

Reklama

Na konci loňského roku Penta nakoupila dvanáct center od skupiny Creditas, například v Českých Budějovicích, Písku nebo České Lípě. Tento týden k nim přikoupila další dvě pobytová zřízení, v Jablunkově a Českém Těšíně, od lokální společnosti Senior domy pohoda. Ceny kontraktů zveřejněny nebyly. Celkem už Penta v Česku vlastní 26 center pro seniory, v nichž se stará se o dva a půl tisíce lidí, a tak se stává lídrem trhu. Tím to však nekončí.

„Převzetí společnosti Alzheimercentrum (od Creditas - pozn.red.) je součástí naší dlouhodobé strategie, tedy posilovat pozici skupiny Penta Hospitals CZ coby významného poskytovatele zdravotních a sociálních služeb v České republice,“ uvedla v prosinci šéfka Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková.

Byznys s péčí o seniory přilákal soukromý kapitál

Penta nyní pro newstream.cz prozradila, že na další investice v Česku má připravenou zhruba miliardu korun. A další miliardy na nákupy v celém středoevropském regionu. „Penta Hospitals International má na budoucí akvizice v České republice a Polsku vyčleněn objem finančních prostředků ve výši 200 až 300 milionů euro,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Penta Hospitals.

Evžen Korec, majitel Ekospolu

Evžen Korec z Ekospolu: Stavební pozemky došly, my jich ale máme dost

Majitel společnosti Ekospol Evžen Korec je jedním z největších pražských stavitelů bytů. V posledních dvou letech však na trh dával méně nových bytů než jeho konkurenti. Korec, jehož firma letos oslaví třicet let existence, však nehodlá ustupovat ze svých pozic. „Nemůžete developera posuzovat podle toho, kolik dá na trh bytů za jeden rok,“ říká jeden z nejbohatších Čechů. Na příští roky má velké plány. A hlavně, v Praze vlastní obří množství stavebních parcel.

Přečíst článek

Roční obrat celé skupiny Penta Hospitals CZ, pod kterou všechny domovy důchodců patří, se v posledních letech pohybuje na úrovni zhruba tří miliard korun. „Podle předběžných výsledků bude na podobné úrovni i za rok 2021,“ doplnil Podracký.

Byznys s péčí o seniory se v Česku rychle rozvíjí. Jen v letošním roce se očekává otevření pěti až sedmi nových soukromých zařízení. „Soukromý sektor roste rychleji než veřejný. Z důvodu významné investiční podpory z evropských zdrojů dojde ale k výstavbě nových kapacit i ve veřejném a neziskovém sektoru, spíše však v letech 2023 a 2024,“ uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Kouzlo celého byznysu spočívá v tom, že na péči o staré lidi stát přispívá měsíčně až 19 200 korun. Model financování uvádí řada pečovatelských domů, nebo jinak řečeno, Alzheimer center, na svých stránkách. Ceny za pobyt seniora se obvykle pohybují kolem čtyřiceti tisíc korun měsíčně. S průměrným důchodem 15 tisíc korun pak stačí, aby příbuzní seniora doplatili několik málo tisíc korun měsíčně.

V loňském roce podle informací newstream.cz vydal stát na péči pro nemohoucí víc než 31 miliard korun. Rok předtím byla částka podobná. Podpora je dělená do čtyř kategorií. Lidem ve čtvrté kategorii, typicky klientům Alzheimer center, přísluší zmíněných 19 200 korun měsíčně. Jen za loňský prosinec na tuto podporu dosáhlo téměř 55 tisíc lidí. Celkem nějakou formu státní podpory dostalo za poslední loňský měsíc 360 tisíc žadatelů.

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Na pražský trh letos míří stovky nájemních bytů, nejvíc za poslední desítky let. Rodí se staronový trend, nájemní bydlení. Protože ceny nových bytů už jsou pro Čechy příliš drahé.

Přečíst článek

Fronta zájemců je nejdelší v Praze

Soukromý trh s péči o seniory je v Česku značně roztříštěný. A lokální. Existuje spousta menších subjektů, které vlastní jeden či několik pečovatelských domů. Právě na ty nyní míří při své expanzi Penta. Potom je tu ještě Charita či Diakonie, které fungují jako neziskové organizace.

Druhým největším soukromým hráčem na českém trhu je společnost SeneCura. Ta přišla z Rakouska, kde vlastní 84 zařízení se sedmi a půl tisíci lůžky. V Česku provozuje sedmnáct center, například v Praze na Klamovce, v Olomouci, v Plzni, v Telči nebo v Liberci. A staví další. Nejaktuálnějším je domov v Humpolci s více než dvěma stovkami lůžek. Celkem má firma téměř 2400 lůžek. Vlastníkem společnosti SeneCura je od roku 2015 francouzská společnost Orpea, která je evropským lídrem v oblasti péče o seniory.

Podívejte se, jak vypadá interiér domova pro seniory v Telči. Má i vlastní kadeřnictví: 

Podle údajů Asociace poskytovatelů sociální péče je v Česku v současnosti celkem 529 domovů pro seniory, k tomu ještě 385 takzvaných domovů se zvláštním režimem, které poskytují služby zejména seniorům trpících demencí.

Celkem jde o zhruba šedesát tisíc lůžek, z nichž je přes pět tisíc v takzvaných odlehčovacích pobytových službách, tedy na přechodnou dobu.

Poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku. Na umístnění v domovech pro seniory se čeká v řádu měsíců až jednoho roku, záleží na regionu s tím, že nejhorší situace je v Praze. Aktuální počet neuspokojených žádostí se pohybuje okolo patnácti tisíc.

OECD

OECD: Populační vývoj je větší problém než covid. Žádá si reformy

Covidové dluhy, které se dnešní optikou jeví jako problém, nejsou nic v porovnání s dlouhodobými dopady demografického vývoje na veřejné rozpočty. Je třeba, aby se hospodářsky vyspělé země zaměřily zejména na reformy trhu práce a penzijního systému, bez kterých bude hrozit zvyšování daní, uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve svém dlouhodobém hospodářském výhledu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme