Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Padlý Batist investora nenašel. Je v konkurzu

Padlý Batist investora nenašel. Je v konkurzu
ČTK
 ČTK

Výrobce a dodavatel roušek, obvazů a dalšího zdravotnického materiálu Batist z Červeného Kostelce na Náchodsku skončil po nezdařeném pokusu o reorganizaci v konkurzu.

Reklama

O přeměně reorganizace v konkurz rozhodl ve středu Městský soud v Praze. Rozhodnutí se týká obchodní společnosti Batist Medical a výrobní společnosti Batist Medical Productions. O přeměnu reorganizace v konkurz požádaly na konci června soud obě zkrachovalé firmy, členové věřitelského výboru i insolvenční správce. Vyplývá to z dokumentů v insolvenčním rejstříku.

Věřitelé v podání soudu uvedli, že mají zájem na co nejrychlejším zpeněžení majetku dlužníka. „Takový postup je možný zajistit tím, že tento bude zpeněžen v konkurzu zájemci, který předloží nejvyšší nabídku v rámci výběrového řízení zorganizovaného insolvenčním správcem,“ uvedli navrhovatelé konkurzu. Rychlé zpeněžení podle nich zachová ekonomickou stabilitu závodů Batist a jejich atraktivitu pro budoucí zájemce.

V úpadku jsou firmy Batist od ledna 2023, řešení úpadku reorganizací jim soud povolil loni v červnu. Povolení se netýkalo mateřské firmy Batist Medical Holding, u které už dříve soud vyhlásil konkurz, kdy se úpadek řeší rozprodejem majetku.

Letos v polovině června soud zamítl plán reorganizace, který firmy předložily. Důvodem byl mimo jiné netransparentní investor. Proti reorganizaci se vyslovila i část věřitelů. Členové věřitelského výboru nyní uvedli, že jsou připraveni odmítnout případnou reorganizaci, kterou by inicioval jiný účastník insolvenčního řízení.

Reklama

Výroba nanoroušek ve společnoati Batist Medical

Brněnský miliardář Fait kupuje další firmu v potížích, tentokrát výrobce roušek

Investorem a vlastníkem zkrachovalého dodavatele a výrobce zdravotnických materiálů Batist z Červeného Kostelce na Náchodsku bude brněnská investiční společnost Jet Investment finančníka Igora Faita. Jet Investment vyhrála výběrové řízení na investora, které v rámci své insolvence zorganizovala skupina Batist. Finanční parametry vstupu investiční firma neuvedla. Batist má od června od věřitelů i soudu povolené řešení svého úpadku reorganizací.

Přečíst článek

U insolvence Batist Medical věřitelé přihlásili pohledávky za 1,04 miliardy korun, u Batist Medical Productions pohledávky za 376 milionů a po společnosti Batist Medical Holding chtěli 344 milionů.

Reorganizační plán firem Batist Medical a Batist Medical Productions počítal se vstupem investora, kterým měla být firma Regado. Soud v červnu uvedl, že tato firma vznikla teprve loni v říjnu, tedy deset měsíců po zahájení insolvenčního řízení. „Soud má důvodné pochybnosti, zda se zřetelem ke všem okolnostem schválení reorganizačního plánu s tímto investorem nepovede k dalšímu úpadku dlužníka, nebo k jeho likvidaci,“ sdělil soud.

Na květnové schůzi věřitelů ke schválení reorganizačního plánu byla část přítomných věřitelů proti schválení a část pro. Výhrady měla například Komerční banka, která patří k největším věřitelům Batistu. Podle soudu má banka obavu, že by účelem reorganizace byla ochrana majetku jednatele a majitele skupiny Tomáše Mertlíka.

Do úpadku se skupina Batist dostala kvůli platební neschopnosti. Za hlavní důvod insolvence Batist již dříve označil to, že se stal obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, kdy na zálohách a následných škodách přišel téměř o 150 milionů korun. Na skupinu také podle Batistu dopadlo prudké zdražení energií, přepravy a materiálů či pokles obchodů s ochrannými pomůckami po odeznění epidemie nemoci covid-19.

Výroba nanoroušek ve společnoati Batist Medical

Lidé zahodili roušky, jejich český výrobce to neustál. Dluží stovky milionů

Výrobce roušek a respirátorů firma Batist Medical z Červeného Kostelce míří do insolvence. Vítěz pandemie nezvládl obří pokles poptávky v čase ustupující pandemie. Skupina se také stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, které ji připravily o 150 milionů korun. Firma chce svůj úpadek řešit reorganizací.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínská ekonomika se pokouší o restart. Pomoci mají největší opatření od dob pandemie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme