Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brněnský miliardář Fait kupuje další firmu v potížích, tentokrát výrobce roušek

Výroba nanoroušek ve společnoati Batist Medical
Batist Medical, poskytnuto Apen PR
 ČTK

Investorem a vlastníkem zkrachovalého dodavatele a výrobce zdravotnických materiálů Batist z Červeného Kostelce na Náchodsku bude brněnská investiční společnost Jet Investment finančníka Igora Faita. Jet Investment vyhrála výběrové řízení na investora, které v rámci své insolvence zorganizovala skupina Batist. Finanční parametry vstupu investiční firma neuvedla. Batist má od června od věřitelů i soudu povolené řešení svého úpadku reorganizací.

Reklama

Jet Investment by se měla stát stoprocentním vlastníkem obchodní společnosti Batist Medical a výrobní společnosti Batist Medical Productions, získat by měla i výrobní a distribuční areál Batistu v Červeném Kostelci. Obě společnosti jsou stále v chodu. Zaměstnávají dohromady přes 170 lidí. Jet Investment kostelecký Batist získá prostřednictvím fondu Jet 3, a to jako svou první investici v medicínských a zdravotnických produktech.

Faitova první investice do zdravotnictví

„Batist je silnou značkou s dlouhodobou historií v regionu střední Evropy, zejména v ČR a na Slovensku, těší nás, že se můžeme zasadit o záchranu další tradiční společnosti, podobně jako jsme to dokázali v případě Kordárny nebo MSV Metal Studénka,“ uvedl partner Jet Investment Marek Malík. Pro Jet Investment jde podle něj o strategický vstup do zdravotnictví. „Další naše akvizice v oboru budou následovat, a to nejen v ČR, ale také v Polsku,“ uvedl.

Podle projektového ředitele Jet Investment Petra Filky se investor hodlá soustředit na další rozvoj portfolia produktů jak ve výrobní, tak dodavatelské části. „Pro současné obchodní partnery, ale i zaměstnance Batistu znamená vstup silného partnera, který by měl firmu ekonomicky stabilizovat a začít opět rozvíjet, významnou vzpruhu,“ doplnil vedoucí partner PwC Česká republika pro restrukturalizace Petr Smutný.

Český výrobce roušek je v úpadku. Bankám dluží půl miliardy

Městský soud v Praze povolil reorganizaci společnost Batist Medical Holding, která je výrobcem a dodavatelem zdravotnického materiálu. Současně soud v úterý rozhodl, že firma je v úpadku, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma na sebe v lednu podala insolvenční návrh z důvodu platební neschopnosti. Oznámila, že úpadek chce řešit reorganizací, aby podnik a celá skupina Batist mohly dál fungovat.

Přečíst článek

Výběrové řízení na investora trvalo od března. Skupina Batist, jejímž vlastníkem je dosud podnikatel Tomáš Mertlík, pro tendr a reorganizaci angažovala jako poradce společnosti PwC Česká republika a White & Case.

Jet Investment by se již měla podílet na přípravě reorganizačních plánů, které by měly firmy soudu předložit v srpnu. Následně o nich budou hlasovat věřitelé. Věřitelům by měla reorganizace přinést vyšší uspokojení pohledávek než v případě konkurzu.

Reorganizace se proti původnímu záměru netýká mateřské společnosti skupiny Batist Medical Holding. Firma návrh na povolení reorganizace vzala zpět, protože se jí nepodařilo najít investora. Soud proto na firmu prohlásil konkurz, v němž bude její majetek rozprodán, a to včetně majetkových podílů ve společnostech v Portugalsku a Španělsku.

Jak se z vítěze pandemie stal poražený

V úpadku je Batist kvůli platební neschopnosti od ledna. U insolvence firmy Batist Medical věřitelé přihlásili pohledávky za 1,04 miliardy korun. U společnosti Batist Medical Productions přihlásili pohledávky za 376 milionů korun a po společnosti Batist Medical Holding chtějí 344 milionů korun. Zástupce Batist Medical v červnu u soudu uvedl, že věřitelé by měli být uspokojeni z vypořádacího úvěru, prodeje majetku nebo z budoucích příjmů dlužníka.

Za hlavní důvod insolvence Batist označil to, že se stal obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, kdy na zálohách a následných škodách přišel téměř o 150 milionů korun. Na skupinu také dopadlo prudké zdražení energií, přepravy a materiálů, které nemohla promítnout do cen výrobků. Negativní vliv měl i pokles obchodů s ochrannými pomůckami po odeznění epidemie covidu. Loni skupina vykázala obrat asi jednu miliardu korun po 1,7 miliardy korun v roce 2021. Zhruba 60 procent obratu měla ze zahraničí.

Batist je dodavatelem a výrobcem roušek, operačních setů, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví. Část produkce si nechává vyrábět v Asii.

Firma Jet Investment se od vzniku v roce 1997 specializuje na vyhledávání investičních příležitostí do středně velkých společností výrobního průmyslu, které považuje za perspektivní. Spolupodílníky jsou Igor Fait, Lubor Turza, Libor Šparlinek a Marek Malík. Ve fondech kvalifikovaných investorů spravuje aktiva včetně nesvolaného kapitálu ve výši 12 miliard korun.

Výroba nanoroušek ve společnoati Batist Medical

Lidé zahodili roušky, jejich český výrobce to neustál. Dluží stovky milionů

Výrobce roušek a respirátorů firma Batist Medical z Červeného Kostelce míří do insolvence. Vítěz pandemie nezvládl obří pokles poptávky v čase ustupující pandemie. Skupina se také stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, které ji připravily o 150 milionů korun. Firma chce svůj úpadek řešit reorganizací.

Přečíst článek

Jet Investment miliardáře Igora Faita míří do Polska a Německa, na investice má miliardy

Jet Investment miliardáře Faita otevře pobočky v Polsku a Německu, na investice má miliardy

Brněnská investiční společnost Jet Investment miliardáře Igora Faita otevírá pobočku ve Varšavě. Do tří let plánuje v Polsku koupit až osm firem v hodnotě přes 100 milionů eur, tedy více než 2,3 miliardy korun. Plánuje také otevření pobočky v Německu, uvedla společnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme