Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé zahodili roušky, jejich český výrobce to neustál. Dluží stovky milionů

Výroba nanoroušek ve společnoati Batist Medical
Batist Medical, poskytnuto Apen PR
 ČTK

Výrobce roušek a respirátorů firma Batist Medical z Červeného Kostelce míří do insolvence. Vítěz pandemie nezvládl obří pokles poptávky v čase ustupující pandemie. Skupina se také stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, které ji připravily o 150 milionů korun. Firma chce svůj úpadek řešit reorganizací.

Reklama

Tři společnosti skupiny Batist, která je výrobcem a dodavatelem zdravotnického materiálu, mají závazky téměř za miliardu korun. Z toho přes 500 milionů korun dluží bankám. Vyplývá to z dokumentů, které firmy v pondělí a v úterý zaslaly Městskému soudu v Praze. Zprávu jako první přinesl server Hospodářských novin.

Firmy se dostaly do platební neschopnosti a samy podaly insolvenční návrh. Úpadek by společnosti podnikatele Tomáše Mertlíka chtěly řešit reorganizací, aby chod skupiny mohl dál pokračovat. 

Insolvenční návrh podaly mateřská společnost Batist Medical Holding a v Červeném Kostelci na Náchodsku sídlící obchodní společnost Batist Medical a výrobní firma Batist Medical Productions. Celkem pod Batist Medical Holding spadá 11 společností, z nichž část sídlí v zahraničí. Kostelecké společnosti Batist Medical a Batist Medical Productions zaměstnávají dohromady 186 lidí.

Z celkových závazků ve výši 954 milionů korun připadá 634 milionů na Batist Medical. Nejangažovanější bankou ve vztahu ke skupině je Komerční banka s poskytnutými úvěry ve výši 356 milionů korun, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Bance Citibank Europe firmy Batist dluží 125 milionů korun a Raiffeisenbank 34 milionů korun.

Covidová pandemie podle předního německého virologa Drostena skončila.

Covidová pandemie skončila. Nepříjemné překvapení nečekám, říká přední virolog

Pandemie nemoci covid-19 skončila, šíření koronaviru během letošní zimy je endemické. Přední německý virolog Christian Drosten, který byl jednou z hlavních tváří německého boje s covidem, to řekl deníku Tagesspiegel. Zvratem by mohla být nová mutace koronaviru, což ale není pravděpodobné.

Přečíst článek

Reorganizace by podle Batistu měla přinést zachování zaměstnanosti a věřitelům by měla přinést vyšší uspokojení jejich pohledávek. „Na výrobní a obchodní činnost skupiny, stejně jako na zaměstnanost ve společnostech, nebude mít insolvenční řízení žádný vliv. Výrobní aktivity pokračují dále podle platných smluv a objednávek. Továrna pracuje v plném provozu a plní dodávky nemocnicím a všem ostatním zdravotnickým zařízením,” uvedla firma.

Za důvod problémů Batist označil příliš rychlý růst nákladů a výrobních kapacit kosteleckých společností související s epidemii koronaviru v roce 2020. „Situaci využili ve prospěch své obchodní politiky zejména asijští dodavatelé, kteří veškeré objednávky podmínili zálohovou fakturací,” uvedla firma. Skupina se stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech. Ty ji na zálohách a následných škodách připravily téměř o 150 milionů korun. 

Chystané změny DPH zdraží léky

Lukáš Kovanda: Chystané změny DPH zdraží lidem vodu i léky. Na daňové rošádě vydělají obchodníci a stát

Chystané změny DPH zdraží vodu a léky a zvýší zisky obchodním řetězcům. Toto "maskované" zvýšení daně občanům je v rozporu se sliby vládních stran.

Přečíst článek

Rouškám a respirátorům odzvonilo

Batistu se sice při několikanásobném zvýšení zadlužení podařilo sehnat peníze na nové obchody a investice do výroby ústenek, ale další vývoj epidemie znamenal zásadní obrat proti očekáváním firmy. Po nasycení trhu covidovými položkami poklesl odbyt a spadly ceny výrobků. Na skupinu dopadl pokles marží v důsledku prudkého nárůstu cen energií, přepravy a vstupních cen materiálů, které společnost Batist nemohla promítnout do cen svých výrobků.

Tržby Batistu Medical podle neauditovaných výsledků loni klesly o 44 procent na 706 milionů korun z předloňských 1,26 miliardy korun. Ztráta firmy se loni snížila na 69 milionů korun po minusu 363 milionů v roce 2021. Batist Medical Productions loni utrpěl pokles tržeb o 15 procent na 226 milionů korun a prohloubení ztráty na 19 milionů korun z předloňské ztráty čtyři miliony korun. Mateřská společnost Batist Medical Holding loni měla tržby 67 milionů korun a ztrátu tři miliony korun.

Batist je dodavatelem a výrobcem roušek, operačních setů, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví. Část produkce si nechává vyrábět v Asii. Pobočky má na Slovensku, v Polsku, Německu, Portugalsku a Španělsku. V roce 2021 Batist vyhrál státní zakázku na dodání 4,2 milionu antigenních testů pro testování školáků.

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Zaměstnavatelé i letos budou zvedat mzdy. Na inflaci to ale stačit nebude

Zaměstnavatelé počítají s pokračujícím růstem mezd i v letošním roce, nejčastěji se bude pohybovat mezi pěti až deseti procenty. Pětina firem plánuje zvyšovat mzdy jen na individuální bázi. Tempo růstu se bude lišit podle sektorů, ale patrně proti loňskému roku zpomalí. Vyplývá to z průzkumu, který představila společnost Hays. Firma se zaměřuje na nábor specialistů a obsazování kvalifikovaných pracovních míst.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme