Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Otavova MTX má zelenou dceru, chce dělat miliardové projekty

MTX Group
MTX Group, užito se svolením
 nst
nst

Česká průmyslová skupina MTX Group Petra Otavy bude v horizontu následujících šesti let investovat více než 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace svých podniků a technologií. K naplňování dlouhodobé strategie pomůže i její nově založená energetická divize MTX Renewables.

Reklama

Chytrá výroba či investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů energie, recyklace a cirkulární ekonomiky. To jsou klíčové pilíře rozvoje celé skupiny, za kterou bude nyní zodpovídat právě MTX Renewables. 

Skupina se vedle toho zaměří na výzkum a vývoj nových technologií, jako je výroba nízkoemisního syntézního plynu a následné zachycování vodíku z průmyslových odpadů, zejména plastů. Pomoct jí v tom mají i partneři ze Spojených států, kteří mají s touto oblastí více než pětadvacetiletou zkušenost.

„Skupina MTX Group se zavázala k ambicióznímu plánu tvořit moderní průmysl 21. století s vysokou přidanou hodnotou. Ten potvrzují i naše plánované investice ve výši 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace našich podniků a technologií. Klíčovými pilíři našeho rozvoje jsou investice do nových technologií, obnovitelných zdrojů energie, recyklace a cirkulární ekonomiky. A naše nově založená energetická divize MTX Renewables bude hrát při naplňování této strategie zásadní roli,“ řekl Ondřej Douša, CEO a předseda představenstva MTX Renewables.

Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Německá vláda Olafa Scholze zvýšila rozpočet zvláštního fondu pro klima a transformaci na 212 miliard eur (asi 5,14 bilionu korun). Peníze půjdou v následujících čtyřech letech do šesti hlavních oblastí, které jsou podle kabinetu zásadní pro přechod Německa k bezemisní ekonomice, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

MTX Group prostřednictvím MTX Renewables momentálně připravuje 5 projektů fotovoltaických elektráren o výkonu 60 MW, do kterých investuje přibližně 1,2 miliardy korun. Konkrétně půjde o kombinaci střešních instalací a solárních parků s využitím bateriových systémů. Předpokládaný termín zahájení výstavby je přelom let 2023/2024 a jednotlivé investice půjdou postupně do realizace v následujících pěti letech. Zároveň jsou v plánu i další dva projekty solárních elektráren o výkonu 30 MWh.

Fotovoltaické parky vyrostou na Bruntálsku v okolí závodů ALINVEST Břidličná a lokální pobočky Strojmetal Aluminium Forging. Získanou energii využijí průmyslové výroby, aby pokryly co nejvíce své energetické spotřeby, snížily uhlíkovou stopu a zvýšily svou energetickou soběstačnost. Přebytečná energie poputuje do společností MTX Group v jiných částech České republiky.

BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile.

Věhlasný BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí podnikatel Zdeněk Sobotka, získala od americké investiční společnosti BlackRock dalších 1,65 miliardy korun na rozvoj své solární energetiky v Chile. Peníze chce firma využít na další rozšíření portfolia solárních elektráren v Latinské Americe, uvedla společnost.

Přečíst článek

MTX Renewables plánuje získávat energii i z vodních toků a větru podle konkrétních geografických a klimatických podmínek daného místa. Například ALINVEST Břidličná a Povrly Copper Industries u Ústí nad Labem jsou historicky umístěny poblíž vodních toků a voda je tak klíčovým prvkem výrobního procesu. V takovém případě se využijí i vodní zdroje a turbíny. Ambicí MTX Renewables je vybudovat také větrný park na Bruntálsku, který bude sloužit k zásobování energií v zimních měsících a vykrytí fotovoltaických elektráren v obdobích, kdy nemají pro výrobu energie světelné podmínky.

Divize MTX Renewables vedle investic do obnovitelných zdrojů pracuje i na technologicky vyspělých a inovativních způsobech získávání energie. Cílem společnosti Henry Gas je získávat vodík z průmyslového a městského odpadu.

„Jednou z našich hlavních priorit jsou obnovitelné zdroje energie – od solárních, vodních a větrných až po inovativní technologie jako výroba nízkoemisního syntézního plynu a zachycování vodíku z průmyslových odpadů. Abychom tuto vizi úspěšně realizovali, spolupracujeme s našimi americkými partnery, kteří mají v této oblasti více než pětadvacetiletou zkušenost. A to je jen začátek naší cesty k dekarbonizaci a modernizaci MTX Group. Jedním z našich cílů jsou například města, která pohání své autobusy vodíkem z komunálního odpadu, jenž pochází od lidí z místních domácností,“ dodává Douša.

MTX Group miliardáře Otavy loni dosáhla rekordního zisku

Investice do technologií se vyplácí. MTX Group miliardáře Otavy loni dosáhla rekordního zisku

Průmyslová skupina MTX Group českého podnikatele a miliardáře Petra Otavy měla v loňském roce rekordní zisk před zdaněním, odpisy a amortizací EBITDA 5,1 miliardy korun. Oproti předloňsku je to navýšení na takřka dvojnásobek, v roce 2021 vykázala firma zisk 2,6 miliardy korun. Celkové tržby skupiny loni meziročně vzrostly asi o čtvrtinu na 71,1 miliard korun, uvedla MTX Group.

Přečíst článek

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme