Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Otava staví ve Španělsku soláry a větrníky za miliardu eur

Solární panely v poušti
iStock
 ČTK

Někdejší uhlobaron Petr Otava nyní šlape do zelené energetiky. Spolu s Němci postaví obří větrný a solární park ve Španělsku. Investice to jsou v řádech desítek miliard korun.

Reklama

Skupina MTX Group českého podnikatele Petra Otavy a německá společnost Aquila Capital staví ve Španělsku elektrárnu, v níž bude zdrojem fotovoltaika, větrníky a bateriová úložiště. Výše investice přesáhne miliardu eur, tedy zhruba 25 miliard korun, a podíl Otavovy skupiny ve společném projektu je 40 procent. Informovaly o tom dnešní Hospodářské noviny (HN) a server Seznam Zprávy.

Elektrárna u města Baza v Andaluzii má být hotová v roce 2027 a instalovaný výkon dosáhne po dokončení 1,1 gigawattu. Z toho 370 megawattů budou tvořit větrníky, 360 megawattů soláry a 350 megawattů bateriová úložiště.

„Po dokončení výstavby se dostaneme na roční výrobu 1,5 terawatthodiny, což ve srovnání znamená zhruba 1,5násobek roční produkce celé vltavské kaskády,“ uvedl pro HN šéf energetické divize skupiny MTX Renewables, pod kterou projekt spadá, Ondřej Douša.

MTX Group je průmyslově-obchodní a výrobní holding se sídlem v České republice. Do skupiny podle informací na jeho webu patří 26 společností, například Metalimex, Al Invest Břidličná, Strojmetal Aluminium Forging, OKK Koksovny, Povrly Copper Industries, TAPA Tábor, ICE Industrial Services nebo Czech Mill. Zaměřuje se především na kovy, energetické komodity, obaly, obchodování a služby. Holding zaměstnává kolem 2500 zaměstnanců.

Reklama

MTX Group

Otavova MTX má zelenou dceru, chce dělat miliardové projekty

Česká průmyslová skupina MTX Group Petra Otavy bude v horizontu následujících šesti let investovat více než 7,5 miliardy korun do udržitelných projektů, modernizace a zelené transformace svých podniků a technologií. K naplňování dlouhodobé strategie pomůže i její nově založená energetická divize MTX Renewables.

Přečíst článek

MTX Group miliardáře Otavy loni dosáhla rekordního zisku

Investice do technologií se vyplácí. MTX Group miliardáře Otavy loni dosáhla rekordního zisku

Průmyslová skupina MTX Group českého podnikatele a miliardáře Petra Otavy měla v loňském roce rekordní zisk před zdaněním, odpisy a amortizací EBITDA 5,1 miliardy korun. Oproti předloňsku je to navýšení na takřka dvojnásobek, v roce 2021 vykázala firma zisk 2,6 miliardy korun. Celkové tržby skupiny loni meziročně vzrostly asi o čtvrtinu na 71,1 miliard korun, uvedla MTX Group.

Přečíst článek

Větrníky na Tachovsku

Síkelův větrný plán. Stát dá na stavbu větrníků tři miliardy

Stát poskytne tři miliardy korun na výstavbu větrných elektráren. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k tomu vypsalo novou dotační výzvu, v níž může jeden projekt získat až 750 milionů korun.

Přečíst článek

Solární park Don Flavio

Solek postaví v Chile svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Česká skupina Solek staví svůj největší fotovoltaický park v Chile. Projekt Leyda bude mít výkon 95,2 megawattu (MW), bude tak dvaapůlkrát větší než dosud největší česká fotovoltaická elektrárna v Ralsku. Zprovozněna by měla být do konce letošního roku. Firma náklady na stavbu neuvedla.

Přečíst článek

Zakladatel a generální ředitel energetické skupiny Solek Zdeněk Sobotka

Solárník Sobotka se vrací s velkými projekty solárních farem do ČR

Solárník Sobotka loni za štědré podpory americké investiční společnosti BlackRock rozšířil solární farmy v Chile. Jeho společnost Solek posílila i na evropském trhu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Británie odstavila poslední uhelnou elektrárnu Ratcliffe-on-Soar

Symbolický konec uhelné velmoci. Británie zavřela poslední uhelnou elektrárnu

Přečíst článek

Šéf Energo-Pro: S vodními elektrárnami různě po světě jsme odolní vůči krizím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme