Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo se předběžně dohodlo na podmínkách znárodnění Uniperu

Uniper
ČTK
 ČTK

Znárodnění plynárenské firmy Uniper nabývá reálnějších obrysů. Německá vláda se měla předběžně dohodnout s finskou společností Fortrum na odkupu podílu. Zdroje z vládního prostředí uvádí, že převzetí Uniperu vyjde Německo na více než 30 miliard eur.

Reklama

Německo se chystá odkoupit od finské firmy Fortum její podíl v plynárenské firmě Uniper, která je v zemi největším dovozcem ruského plynu, a vložit do Uniperu dalších osm miliard eur (197,2 miliardy korun). Uvedla to firma Uniper, která tak reagovala na předchozí zprávu agentury Bloomberg, podle které se německé vláda dohodla s Uniperem a jeho finskou mateřskou společností Fortum na znárodnění a dohoda by mohla být oznámena ještě tento týden. Uniper však dodal, že konečná dohoda nebyla ještě uzavřena.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německá vláda napumpuje do Uniperu miliardy a převezme v něm 30procentní podíl

Německá vláda převezme ve společnosti Uniper zhruba 30procentní podíl, aby zabránila jejímu úpadku. Firmato uvedla po jednání se zástupci vlády. Uniper je v Německu největším dovozcem ruského plynu, kvůli prudkému růstu cen a omezení dodávek suroviny z Ruska se však ocitl v existenčních potížích a stal se zatím největší obětí současné krize na trhu s energiemi v Evropě.

Přečíst článek

Uniper uvedl, že finanční injekce od vlády má přijít prostřednictvím navýšení kapitálu upsaného pouze německou vládou. Tato investice zvýší celkový balík půjček a vlastního kapitálu použitého doposud ke stabilizaci Uniperu, na nejméně 29 miliard eur. Server Business Insider s odvoláním na vládní zdroje napsal, že převzetí Uniperu by mělo vládu stát více než 30 miliard eur.

Německé ministerstvo hospodářství se ke zprávě nevyjádřilo. Mluvčí uvedl, že až budou jednání dokončena, dá vědět. Podle některých zdrojů se vláda chystá zveřejnit detaily dohody ve středu. Společnost Fortum uvedla, že dohoda bude zahrnovat „vrácení finančních prostředků, které Fortum poskytla firmě Uniper” a které vyčíslila na osm miliard eur.

Firma Uniper se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a zdražení této energetické suroviny. V červenci požádala německou vládu o pomoc. Společnost tehdy uvedla, že je potřeba zastavit kumulaci ztrát a zajistit likviditu. Německá vláda následně oznámila, že ve společnosti Uniper převezme zhruba 30procentní podíl, aby zabránila jejímu úpadku.

Šéf Uniperu Klaus-Dieter Maubach

Uniper žádá německou vládu o pomoc. Nedopustíme, aby zkrachoval, vzkazuje ministr

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o stabilizační pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme