Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Znárodnění je pro Uniper jediná šance. Nebraňte tomu, vyzval podnik akcionáře. Jak odpoví Brusel?

Uniper
ČTK
 ČTK

Německý dovozce plynu Uniper uzavřel rámcovou smlouvu s německou vládou, která má firmu stabilizovat. Záchrana Uniperu bude Němce zřejmě stát více než 50 miliard eur (1,2 bilionu korun).

Reklama

Podnik už dříve akcionáře vyzval, aby zestátnění firmy nebránili, jinak hrozí, že o svou investici do podniku přijdou úplně. Uniper by totiž pak byl nucen vyhlásit bankrot, připomněla agentura Reuters. 

Záchranný kruh pro potápějící se Uniper

Společnost se kvůli zastaveným dodávkám plynu z Ruska a výraznému zvýšení ceny této suroviny dostala do existenčních potíží. Část Uniperu spoluvlastní finská společnost Fortum, která v pondělí oznámila, že souhlasí s prodejem akcií německému státu. V poledne se koná mimořádná valná hromada, kde se bude o plánované záchraně Uniperu hlasovat.

Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu

Tvrdý účet za Rusko. Německý státní Uniper se propadl do ztráty bilion korun

Německý dovozce plynu Uniper vykázal za první tři čtvrtletí letošního roku rekordní ztrátu 40 miliard eur (téměř bilion korun). Oznámila to firma, kterou tvrdě zasáhlo přerušení dodávek plynu z Ruska. Německá vláda se v září dohodla na převzetí Uniperu, aby zajistila, že podnik bude dál schopen zajišťovat dodávky plynu německým zákazníkům.

Přečíst článek

Rámcová dohoda upřesňuje opatření, na kterých se 21. září dohodla vláda, Uniper a Fortum s cílem Uniper stabilizovat. Smlouva tvoří základ pro státní stabilizaci Uniperu formou posílení kapitálu o osm miliard eur (téměř 194 miliard korun) a vytvořením základního kapitálu ve výši 25 miliard eur (606 miliard korun).

Společnost Fortum v pondělí uvedla, že prodá své akcie Uniperu Německu za půl miliardy eur. Německá vláda koncem září souhlasila s převzetím části Uniperu, která patřila společnosti Fortum.

Co na to Brusel?

Uniper také oznámil, že se nehodlá zbavovat svých vodních a jaderných aktivit ve Švédsku. Firma drží podíly ve třech funkčních švédských elektrárnách, a to se spoluvlastníky včetně firem Fortum a Vattenfall. Vlastní tam i 1,58 gigawattu vodní kapacity. Většinový akcionář Fortum ale má právo učinit prvotní nabídku do konce roku 2026, pokud Uniper změní názor.

Uniper a berlínská vláda nyní čekají na rozhodnutí Evropské komise (EK), zda je záchrana podniku německou vládou v souladu s pravidly Evropské unie. Rozhodnutí má padnout v příštích dnech. Podle agentury Reuters se očekává, že EK záměr schválí, ale stanoví si podmínky.

Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu

Uniper chce po Gazpromu miliardy za nedodaný plyn

Německý Uniper požaduje po Gazpromu odškodné. Kvůli omezení dodávek ruského plynu se firma dostala do obřích finančních potíží, což vedlo až k jejímu zestátnění.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme