Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci chtějí ve výrobě zbraní konkurovat USA. Rheinmetall navrhuje vznik zbrojního konsorcia

Německá zbrojovka Rheinmetall navrhuje vznik evropského zbrojního konsorcia
ČTK
 ČTK

Německá zbrojovka Rheinmetall představila myšlenku vytvoření evropského zbrojního konsorcia, které by lépe konkurovalo společnostem z USA. Firma sama se chce stát celosvětovým hráčem v rychle se rozvíjejícím zbrojním průmyslu, řekl podle agentury Reuters generální ředitel Rheinmetallu Armin Papperger na setkání s novináři.

Reklama

Firma od invaze Ruska na Ukrajinu v roce 2022 výrazně těží z růstu výdajů na obranu. V letošním roce očekává rekordní tržby více než deset miliard eur (250 miliard korun) a objem zakázek by měl dosáhnout 60 miliard eur. Papperger také očekává, že tržní kapitalizace firmy se zvýší na 50 miliard eur ze současných 22 miliard eur, avšak neuvedl, za jakou dobu by se tak mělo stát.

„Chceme se stát celosvětovým hráčem a v současné době to zvládneme sami díky našemu dobrému cash flow,“ uvedl Papperger. Dodal, že Rheinmetall bude usilovat o akvizice v USA, ale také navrhl vytvoření velkého konsorcia evropských zbrojovek.

„Domnívám se, že by mělo smysl založit evropskou systémovou skupinu, která by měla obrat kolem 30, 35 miliard (eur), abychom mohli konkurovat Američanům, to je určitě možné,“ řekl Papperger. Mezi další významné hráče v Evropě podle něj patří firma Leonardo, která má podstatně nižší tržní kapitalizaci než Rheinmetall, a francouzská KNDS. Nenaznačil ale, zda se již uskutečnily nějaké rozhovory o vytvoření případného konsorcia.

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Nejsme schopni přijít s mírovým návrhem, summity EU jsou válečné kabinety

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné kabinety, řekl slovenský premiér Robert Fico. Na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU ministerský předseda Slovenska rovněž kritizoval zahraniční politiku unie a odmítl její nový migrační pakt.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Díky členství v EU jsme dnes mnohem bohatší a bezpečnější zemí

Členství v Evropské unii přispělo k tomu, že je Česko dnes mnohem bohatší zemí. Na konferenci 20 let Česka v EU na Pražském hradě to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

USA obvinily Rusko, že na Ukrajině porušuje úmluvu o chemických zbraních

Používají Rusové chemické zbraně? Nasadili dusivou látku chlorpikrin, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme