Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejen zlý Brusel. Google žalují i domovské Spojené státy

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.
Pxhere
 ČTK

Skupina států USA vedená Texasem předložila upravenou žalobu na americkou internetovou společnost Google. Viní podnik, že využívá nátlakové praktiky a porušuje antimonopolní zákony, aby upevnil své dominantní postavení v oblasti digitální reklamy.

Reklama

Aktualizovaná obvinění jsou nejnovějším krokem úřadů proti praktikám společnosti Google. Ta již čelí několika žalobám, včetně žaloby amerického ministerstva spravedlnosti, která podnik viní z praktik poškozujících hospodářskou soutěž.

Tento týden utrpěla společnost Google porážku v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí. Tribunál Evropské unie totiž ve středu zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard korun), kterou komise Googlu vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Upravená žaloba amerických států, která byla v pátek předložena soudu v New Yorku, viní z Google z používání monopolistických a nátlakových praktik s cílem dominovat trhu s internetovou reklamou a vytlačovat z něj konkurenci. Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Google dál bohatne

Tržní hodnota americké společnosti Alphabet, která je majitelem Googlu, tento týden poprvé překonala hranici dvou bilionů dolarů (zhruba 44 bilionů korun). Alphabet se tak stal po firmách Apple a Microsoft třetí americkou veřejně obchodovanou společností, která tuto hranici pokořila.

Alphabet v poslední době těží z oživení výdajů na digitální reklamu a z růstu cloudových služeb. Firma minulý měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 68 procent na téměř 19 miliard dolarů. Její celkové tržby stouply o 41 procent na více než 65 miliard dolarů, což překonalo očekávání analytiků.

Facebook se přejmenuje na Meta

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk prodal další své akcie v Tesle. Dohromady už za skoro sedm miliard

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v pátek pokračoval v prodeji svých akcií v podniku. Od začátku týdne tak prodal akcie Tesly v celkové hodnotě 6,9 miliardy dolarů (zhruba 152 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme