Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nation 1 mění jméno a chystá nový fond. Do vedení jmenoval dva nové partnery

zleva: Ondřej Homola, Marek Moravec, Klára Kocarová a Jaroslav Trojan, partneři fondu N1
N1, užito se svolením
 nst
nst

Český venture kapitálový fond Nation 1 se přejmenoval na N1 a připravuje se na spuštění navazujícího fondu. Při té příležitosti přizval do svého vedení dva nové partnery - Ondřeje Homolu a Kláru Kocarovou.

Reklama

Fond N1, jehož portfolio čítá 33 firem, se připravuje na spuštění navazujícího fondu. Za čtyři roky fungování fond pomohl společnostem jako Hedepy, Snuggs, Vrgineers nebo Disivio stát se světovými špičkami ve svých oborech.

„Letošní rok nás utvrdil v přesvědčení, že naše investiční strategie je správná.  Firmám, do kterých jsme v N1 investovali, se daří výborně a do konce roku hodláme uzavřít ještě přibližně čtyři další investice. Za celou existenci fondu se nám podařilo investovat zhruba 600 milionů korun. Tento vývoj nás dovedl až k založení druhého fondu a jmenování dvou dosavadních kolegů novými partnery, kteří jsou pro náš tým dlouhodobě silnými posilami,“ komentují personální změny Marek Moravec a Jaroslav Trojan, managing partneři fondu N1.

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

„Kondice českých startupů předčila naše očekávání. Už neplatí, že umíme jen stavět produkty a technologie, ale neumíme je prodávat do světa,” říká v rozhovoru pro Newstream šéf Presto Ventures Přemysl Rubeš. I v dnešní složité době jsou domácí projekty schopné získat skutečně velké peníze od zahraničních investorů. „Za poslední roky jsme se v Česku neskutečně posunuli, co se týče stavění globálních firem,” dodává. 

Přečíst článek

Rebranding a noví partneři

Po čtyřech letech od svého založení a u příležitosti svého přejmenování fond do svého vedení přizval o svého vedení dva nové partnery. Stali se jimi úspěšný startupista a mentor Ondřej Homola a právnička Klára Kocarová. Dvojice se bude nově přímo podílet na strategickém rozhodování.

Kocarová má zkušenosti s fungováním venture kapitálových transakcí jak na lokální, tak na mezinárodní úrovni. „Tyto zkušenosti nám mimo jiné v N1 umožňují být při uzavírání investic mnohem rychlejší a pružnější, což je zejména u pre-seedových kol klíčové,“ uvedla nová partnerka fondu. 

Ondřej Homola působí ve fondu N1 od roku 2021. V začátcích fondu se podílel na jeho akceleraci a nastavování procesů. Během tohoto období zužitkoval své zkušenosti, které získal při budování svého startupu StartMonday, jenž v roce 2016 vstoupil na kanadskou burzu a posléze na Börse Frankfurt. Za poslední čtyři roky se navíc stal mentorem několika startupů, které dnes patří do portfolia N1.

„Do fondu přináším svůj zahraniční network venture kapitálových investorů. Věřím, že i díky tomu se nám podaří objevit a podpořit skvělé firmy,“ dodal Homola.

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme